3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Дряново - Исторически музей

Price comment  Цена:
1
адрес:
Дряново, 82, ул. Шипка
имейл:
ficheto@mail.com
телефон:
+35967672138

Сградата на исторически музей е по проект на арх. Димитър Кръстев и е открита през 1970 г. Намира се в централната част на града, срещу Лафчиевата къща и паметника на Колю Фичето.

Музеят съхранява историческото и етнографско наследство на дряновския край. Към него са създадени редица експозиции, разположени в други сгради в общината. Това са: "Колю Фичето. Живот и творчество"; "Градски бит от края на 19 и началото на 20 век"; "Икони от дряновския край"; "Археология и Възраждане".

Експозицията „Колю Фичето” се намира в сградата на Историческия музей. Снимки, картини и макети на най-забележимите постройки на Колю Фичето са изложени, за да омайват всеки посетител. Икономовата къща е една от двете напълно запазени къщи, дело на майстор Колю Фичето. В къщата е изложена богата колекция от средновековни и възрожденски икони. Уникален архитектурен комплекс, национален паметник на културата, това е Лафчиевата къща. Тя е единствената в България запазена триетажна жилищна сграда в традиционен архитектурен стил от възрожденския период. Експозицията „Археология и Възраждане”се намира в Дряновски манастир „Св.Архангел Михаил”. Монети, оръжия, керамика и битови предмети илюстрират културата на траки, римляни, ромеи и българи, представят историята на този край.

В музея се провеждат беседи, които се заплащат по 3 лв.

Посетите ли Дряновския край, не пропускайте да се запознаете с неговата история, природа и дух. Тук ще Ви посрещнат топло, ще опитате традиционни ястия и несъмнено ще се наспите добре.

Работно време: 08:00 до 17:00

Дряново - Забележителност Дряново - Исторически музей - Снимка 1 Дряново - Забележителност Дряново - Исторически музей - Снимка 2 Дряново - Забележителност Дряново - Исторически музей - Снимка 3 Дряново - Забележителност Дряново - Исторически музей - Снимка 4