3 stars 3 stars 3 stars

Град
Дряново

Price comment  Цена:
адрес:
Дряново
имейл:
tic_dryanovo@abv.bg
телефон:

Дряново е много повече от типично балканско градче. Дряново е една симбиоза от култура, духовност и многовековна история, която можете да усетите във всяка една къща и у всеки един жител, които ще срещнете там. Прекрасният и здравословен планински климат правят условията за живот и почивка в Дряново толкова благоприятни за организма, че човек наистина се чувства по-жизнен и по-одухотворен още в мига, в който доближи това малко китно селище.

Не случайно е наречен „Град на столетници” – в името на стотиците, паднали в бой за свободата на родината българи от този край. Намира се на 20 км. от Габрово и Етъра, и на 25 км от Велико Търново. Типично за възрожденските градове в този край на България, Дряново също се „разлива“ амфитеатрално, по двата бряга на Дряновска река.

Историята на Дряново е започнала още в ерата на палеолита. Свидетелство за това са откритите в местната пещера „Бачо Киро“ следи от човешко присъствие, за които се смята, че са най-старите на Балканския полуостров. Днешното име идва от дървото дрян, което символизирало жилавия и непреклонен дух на местните планинци.

Една от най-емблематичните сгради свързани с Дряново е Дряновският манастир „Св. Архангел Михаил”. Разположен само на 4 км. от града той е истински символ на саможертвата в името на свободата, защото през май 1876 г. зад неговите стени в продължение на 9 дни се сражават и се укриват четниците на Поп Харитон, даскал Бачо Киро и Петър Парамов. Пещерата „Бачо Киро”, позната още като Дряновската пещера, в която са намерени и останките от праисторическите заселници по тези земи, се намира на около 300 м. от Дряновския манастир. Отново в района на манастира се намира една от най-интересните туристически атракции в околностите на Дряново – Дряновската екопътека. Тя предлага една живописна и пленителна природна гледка. Можете да срещнете над 200 растителни и животински вида, някои от които записани в Червената книга, можете да се разхладите в бистрите води на реката и да вдъхнете аромата на гората.

И след като сте разгледали околностите на Дряново, време е да се насочите и към вътрешността на града, където ви очакват още любопитни и впечатляващи забележителности. На първо място това е може би Музеят на българското възрожденско строителство, известен още с името Музей „Колю Фичето”. Забележителна е и Лафчиевата къща, която мнозина смятат за шедьовър на възрожденската архитектура, тъй като е построена без нито един гвоздей. Можете да разгледате съхранените от някогашната чаршия къщи – Икономова, Афазова, Ромунова, Танинова. Те се намират в махалата Боюв яз и са изградени в ренесансов стил. Църквата „Св. Троица” ще ви впечатли с резбования си таван, а възстановената Часовникова кула ще ви върне назад към отминалото време. И накрая, в случай, че искате да потренирате, в града има и стадион с духовитото име „Мъхесто коремче”. В центъра на града, в парка на гимназия Максим Райкович е изградена от цимент релефна карта на България, изключително интересно местенце. А накрая може да похапнете вкусни дряновски гозби. В градчето има много гостоприемни къщички и хотели, в които ще Ви посрещнат с удоволствие.

Дряново - Забележителност Дряново - Снимка 1 Дряново - Забележителност Дряново - Снимка 2 Дряново - Забележителност Дряново - Снимка 3 Дряново - Забележителност Дряново - Снимка 4 Дряново - Забележителност Дряново - Снимка 5