3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Виа Ферата

Price comment  Цена:
адрес:
Дряново
имейл:
телефон:
003596762332

Изходната точка на екопътека „Via Ferrata” е Дряновския манастир „Св. Архангел Михаил”. Тя започва от малко дървено мостче над река Дряновска, до което се стига през вратичка, разположена отдясно на манастирската църква. След като преминете по моста, ще се озовете на голяма поляна, откъдето трябва да завиете наляво.

Светата обител е разположена на около 5 километра в югозападна посока от град Дряново. Манастирът е основан по времето на цар Калоян (1197-1207), на място, което е пропито с история. Според преданието по време на пренасянето на мощите на Свети Воин от Потука в Царевград Търнов процесията замръкнала в местността, в която е разположен манастирът.

Вярвало се, че свети мощи не трябва да нощуват на неосветено място и така бива поставено началото на манастира. В пещерата Бачо Киро, разположена само на няколкостотин метра от Дряновския манастир, са открити едни от най-древните останки от присъствието на човека на Балканския полуостров.

Екопътека „Via Ferrata” следва железопътната линия, която минава непосредствено до манастира, след което продължава по брега на Дряновска река. В местността Сини вир тя се отклонява от коритото и се изкачва до върха на скалния венец, разположен в източна посока от манастира. Оттук маршрутът се насочва към платото Стринава по камениста пътека. Тук могат да бъдат видени руините на римските крепости Градът и Чуката.

Трасето се спуска през хубава, гъста гора към местността Манастирско лозе и завършва пред входа на Дряновския манастир, описвайки затворена окръжност. При късмет природолюбителите могат да видят редки представители на фауната, а цветята, билките, гъбите и величествените дървета са буквално навсякъде. От платото Стринава се откриват забележителни панорами към манастира и града.

Екопътеката може да бъде измината за около два часа. Тя не предлага екстремни или опасни участъци, така че е подходяща както за опитни планинари, така и за начинаещи туристи. За сметка на това забележителностите, които можете да видите, минавайки по „Via Ferrata”, са много.

  • Екопътека
Дряново - Забележителност Екопътека Виа Ферата - Снимка 1 Дряново - Забележителност Екопътека Виа Ферата - Снимка 2 Дряново - Забележителност Екопътека Виа Ферата - Снимка 3 Дряново - Забележителност Екопътека Виа Ферата - Снимка 4