2 stars 2 stars

Музей
Кольо Фичето - Дряново

Price comment  Цена:
1
адрес:
Дряново, 82, ул. Шипка
имейл:
ficheto@mail.com
телефон:
+35967672097

Музейната експозиция, посветена на Майстор Колю Фичето, се намира в Историческия музей в Дряново. Открита е през 1970 година по случай 170-годишнината от рождението на великия майстор – строител. Никола Иванов Фичев, наричан Колю Фичето, е роден в Дряново през 1800 г. Още от малък започнал да се учи на занаят и станал чирак дюлгерин (строител, зидар). Той учил занаята при майстори от Търновската и Брациговската архитектурна школа. Доказателство за таланта му било, че още на 33 години бил признат за млад майстор – звание, което обикновено се придобивало на по-зряла възраст. За много години на работа той е построил едни от най-красивите жилищни и обществени сгради и църкви. Най-красивите и здрави български мостове са негово дело. Сред творенията му трябва задължително да споменем църквите Св. Троица в Свищов и Св.св. Константин и Елена в Търново, също в Търново Къщата с маймунката и Големия конак, Беленския мост, покрития мост в Ловеч и много други. До последния си дъх работи и създава шедьоври.

В началото на експозицията са представени архивни снимки от Дряново. Сред експонатите са инструментите на майстора и личният му печат. Експозицията представя впечатляващи макети на най-известните сгради, построени от Кольо Фичето. Ако минавате през Дряново, не пропускайте да минете през музея, заслужава си. Работи без почивен ден, но има обедна почивка между 12ч и 13ч.

Работно време: 08:00 до 17:00

Дряново - Забележителност Кольо Фичето - Дряново - Снимка 1 Дряново - Забележителност Кольо Фичето - Дряново - Снимка 2 Дряново - Забележителност Кольо Фичето - Дряново - Снимка 3 Дряново - Забележителност Кольо Фичето - Дряново - Снимка 4