3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пропаст Лисек

Price comment  Цена:
адрес:
Дряново
имейл:
телефон:

Пропастта Лисек се намира в източната част на Родопите, над село Дряново, разположено на 1100 метра надморска височина. До селото се достига с автомобил или автобус от Асеновград през град Лъки. Подходът от село Дряново започва от характерен остър завой, минава през моста на реката (като ориентир служи сравнително нова бяла къща с ламаринен покрив от дясната страна на реката). От завоя се отбива черен път, по който се върви 150-200 м, след това се тръгва наляво по възходяща широка пътека. По нея се достига до дере по което тече малка рекичка. Тя се пресича от дървено мостче, до което има чешма с дървено корито. Хваща се лявото разклонение на пътеката, което навлиза в гората. По него се достига до ливада с голяма скала отляво и дървена ограда. Продължава се по дясното разклонение нагоре по билото (трябва да се следва най-добре изразената пътека, защото множеството разклонения задънват в гората или се спускат надолу). По тази пътека се достига до чешма с три дървени корита – едно под друго (това е най-близката питейна вода до пропастта).

Входът на Пропастта е от лявата страна, на около 50 м по диагонал надолу сред храсти в началото на гората. Намира се трудно, защото обикновено е покрит с клони. Той представлява триъгълен отвор със страни по 80 cм.

Удобно място за нощуване е голяма плевня, която е на около 20 мин от пещерата. До нея се достига като се хване дясното разклонение на пътеката. Пътеката достига в подножието на билото и го следва, докато излезе на голяма ливада, на която се намира плевнята. До нея също има чешма, но желателно е водата да се използва единствено за миене. От селото до плевнята се достига за около час – час и половина нормално ходене.

По данни дълбочината на пещерата е 160 метра, а дължината е 38 метра.

Стените na пещерата са покрити с красиви образувания. В левия край има малко езерце. Това е единствената вода в пещерата. Дотук денивелацията е 164 m.

Дряново - Забележителност Пропаст Лисек - Снимка 1 Дряново - Забележителност Пропаст Лисек - Снимка 2 Дряново - Забележителност Пропаст Лисек - Снимка 3