3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Иван Вазов – град Д...

Price comment  Цена:
адрес:
Дупница
имейл:
office@rilanationalpark.bg
телефон:
0035973880537

Стартовата точка на туристическия маршрут е една от най-труднодостъпните хижи в Рила – „Иван Вазов”. В последните години тя е все по-предпочитана от планинарите, които са любители на тишината и спокойствието и то не само заради това, че големите туристически потоци я заобикалят, а и заради стратегическото й местоположение в близост до голяма част от забележителностите на Рила.

Трасето поема в южна посока и пресича река Бистрица, след което започва да подсича диагонално от запад Мокришкия рид. Достигайки до вододела между долините на Елешница и Бистрица, започваме изкачването на връх Калин (2668 метра надморска височина). На практика връх Калин е… два върха. Условно те се наричат Калин 1 и Калин 2 или Голям и Малък Калин и са доста лесно достъпни от хижа „Иван Вазов”, като само във финалната отсечка наклонът е по-голям.

Първо се достига до връх Голям Калин, от който маршрутът продължава на запад, подсичайки билото на седловината преди Малък Калин и после плавно изкачва върха. Оттук се разкрива красива панорама, а долу в ниското е най-високият язовир в България – „Калин” (2490 м). От върха трасето се спуска на северозапад, като можем да се ориентираме по изоставен трафопост. Минава се на стотина метра на юг от него и започваме да изкачваме Голям Полич (2615), който, подобно на Калин, не е самостоятелен, а съчетание от няколко върха.

След като преминем през тях, се спускаме на юг през малко плато, насочвайки се към три групи от скални образувания в западната му част. Стремим се към средното скално струпване, от което се спускаме към връх Малък Полич (2342м), който е и последният висок връх на това било. Изкачването му става по широкия рид източно от него, а след това се спускаме плавно в северозападна посока, по рид водещ към връх Мурсаленица (1952 м). След като го премине, трасето пресича Смоченската вада, а след това и широка седловина.

Оттук пътеката следва сравнително ниско било, на което слабо се открояват скалисти върхове. След последния от тях се пускаме на запад към голяма кошара и от нея продължаваме все надолу по ясно изразена долина, която е толкова удобна за слизане и лесно различима, че дори не е нужно да търсим пътека. Не след дълго се стига до черен път, по който трябва да продължим в северна посока. След около час и половина достигаме до асфалтов път, по който за приблизително 30-40 минути се озоваваме в центъра на Дупница.

  • Маршрути
  • Хижи
Дупница - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – град Дупница - Снимка 1 Дупница - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – град Дупница - Снимка 2 Дупница - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – град Дупница - Снимка 3 Дупница - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – град Дупница - Снимка 4 Дупница - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – град Дупница - Снимка 5