3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Общински драматичен театър Невен...

Price comment  Цена:
адрес:
Дупница, 1, пл. Свобода
имейл:
телефон:
0035970151873

Сведенията за възникването на театралното изкуство в града, датират от 1894 г. с представянето на пиесата „Асен и Петър” в хана на дупничанина Гоге Лазов.

По-интензивна е театралната дейност в следващите няколко години, когато за сцена и салон се приспособява стая в училището „Пансиона”. През 1902г. група ентусиасти основават театрална трупа „Просвета”, с които се слага началото организираната театрална дейност в града. През 1922 г. е основана и театралната трупа „Пробуда” с директор Станислав Казаков- човек с артистично дарование и неуморим радетел на театралното дело. През 1947 г. в Дупница се създава Държавен театър за Софийска и Горноджумайска област с девет щатни артисти. През 1951 г. трупата вече наброява вече 23 човека. Ново, по-високо стъпало в развитието на театралното дело в Дупница е създадения през 1958 г. Държавен народен театър в Дупница. През 1964 г. Държавният театър в Дупница е закрит. Следват години, през които Статутът на театъра често се променя – самодеен, читалищен, филиал на Кюстендилския държавен театър, полупрофесионален, за да се стигне до 1991 г., когато се поставя началото на първия в страната Общински драматичен театър.

От 2000г. театъра носи името на голямата българска актриса Невена Коканова.

Театърът сe помещава в реконструиранoтo през 1983 г читалищно крило. Разполага със зрителна зала с 420 места

  • Театър
Дупница - Забележителност Общински драматичен театър Невена Коканова - Снимка 1 Дупница - Забележителност Общински драматичен театър Невена Коканова - Снимка 2