3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Църква Св. Спас

Price comment  Цена:
адрес:
Дупница
имейл:
телефон:

В северните покрайнини на село Червен брег, в местността „Къро”, се намира църквата „Свети Спас”. Храмът представлява късносредновековна българска църква, известна още и като „Свето Възнесение Господне”. Църквата е разположена над десния бряг на река Джубрена и в наши дни е недействаща. Не представлява архитектурно-художествен паметник на културата, въпреки че според някои местни хора и специалисти е достойна за такова признание. Така, например, след оглед на 20 февруари 2012 година, извършен от специалисти от Министерството на културата, БАН и Окръжен музей в Кюстендил, тяхното мнение е, че църквата „Св. Спас” е уникална ранносредновековна черква, нямаща подобие в Югозападна България.

Църквата носи името на християнския празник Възнесение Господне. В България празникът е известен и под името "Спасовден" - дума, която произлиза от "спасението" на Христос. Светец свети Спас няма, поради което и храмовете, означавани с това име, са посветени в действителност на Светото Възнесение. Празникът се почита винаги в четвъртък, наред с другите велики празници на 40-тия ден от първия ден на Пасха.

Късносредновековният храм представлява еднокорабна и едноапсидна църква с две полукръгли певници на северната и на южната стена, с полуцилиндричен свод,полу зарината в земята. Основите са от големи каменни блокове, а останалия градеж - от ломени камъни , споени с бял хоросан. Сводът е изцяло каменен, покрит с каменни плочи (тикли). През последните години, очевидно за предотвратяване на влага и течове в храма, върху каменните плочи са наредени нови керемиди. В апсидата е прорязано малко тясно прозорче. Над ниската дървена порта е патронната ниша. Вдясно от входа има малка гранитна база от колона.

Стените са дебели, без сантрачи или друга система за укрепване. Подът е землен от трамбована местна червена пръст. На източната стена има полусферична проскомидийна ниша, до нея на северната стена - по-малка правоъгълна ниша. На места над южната певница има следи от нова циментова замазка. Пред абсидата е разположен голям квадратен камък от преработена основа от римска колона с предназначение за напрестолен камък, около който е разположен паянтов дървен олтар (късна изработка), увенчан с дъсчен кръст.

На южната стена вдясно от певницата са изписани в цял ръст св. св. Константин и Елена, вляво от нея са образите на неизвестен светец и на св. Никола. На източната стена вдясно е изписан светец в кула - вероятно св. Симеон Стълпик. Останалите оцелели фрагменти и образи (в апсидата и на западната стена) са силно повредени и не подлежат на идентификация.

  • Църкви
Дупница - Забележителност Църква Св. Спас - Снимка 1 Дупница - Забележителност Църква Св. Спас - Снимка 2 Дупница - Забележителност Църква Св. Спас - Снимка 3