3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Дуранкулак Северен плаж

Price comment  Цена:
адрес:
Дуранкулак
имейл:
телефон:

Село Дуранкулак (община Шабла, област Добрич) се намира в североизточния ъгъл на България, само на около пет километра от границата с Румъния. Макар и малко, то е известно с прочутото в цяла Европа заради богатата си флора и фауна (особено що се отнася до птичето царство) Дуранкулашко езеро, разположено в непосредствена близост. Името му произлиза от турско словосъчетание, означаващо “водно ухо”.

Езерото е най-северното по българското Черноморие. То се намира на маршрута, използван от прелетните птици по пътя им към топлите страни и обратно. Поради тази причина в късната есен и ранната пролет Дуранкулашкото езеро се превръща в истински ноев ковчег, събрал почти всички видове пернати, които се срещат на Стария континент.

Безспорно езерото е една от основните причини за популярността на Дуранкулак като туристическа дестинация, но не трябва да забравяме и за красивите му, чисти и закътани плажове. Макар и да е встрани от основните черноморски дестинации, Дуранкулак има цели два плажа. Северният от тях е дълъг повече от три километра и достига чак до румънската граница при нос Сиврибурун. Местните хора наричат този плаж Кораба или “Ана Мария” заради плавателен съд, заседнал тук през 1969 година, след като котвата му се откъснала при буря в румънското пристанище Мангалия. Останките му още си личат на няколко десетки метра от брега.

Северният плаж е една от сравнително популярните дестинации за практикуване на водни спортове по нашето Черноморие, тъй като е далеч от шумните курорти и едновременно с това морето става дълбоко много бързо, само на метри от брега. Затова и наименованието на залива в участъка му от северния плаж до румънската граница е Дълбокия кой (залив на местен диалект).

Поради отличните условия за лов и риболов, които предлага, околността на Дуранкулашкото езеро е обитавана от най-дълбока древност. При археологически проучвания са открити няколко селища от предисторическа епоха, а на Големия остров се намират останките на единственото известно до момента в Европа светилище на богинята Кибела. В селото има и няколко уютни ресторантчета, предлагащи рибена чорба - специалитетът на местните рибари.

  • Плажове
Дуранкулак - Забележителност Дуранкулак Северен плаж - Снимка 1 Дуранкулак - Забележителност Дуранкулак Северен плаж - Снимка 2 Дуранкулак - Забележителност Дуранкулак Северен плаж - Снимка 3