3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Дуранкулак Южен плаж

Price comment  Цена:
адрес:
Дуранкулак
имейл:
телефон:

Южният плаж на село Дуранкулак (община Шабла, област Добрич) се намира само на няколко километра от румънската граница, в най-североизточната част на България. Селото е разположено в близост до морския бряг, като същевременно е на брега на Дуранкулашкото езеро. Макар и неособено известно на туристите заради отдалечеността си от основните дестинации, селото има цели два плажа, разделени от морски нос и намиращи се на около километър един от друг.

Южният плаж безспорно е много по-посещаван, тъй като на него е разположен един от най-култовите къмпинги в България - “Космос”. Плажната му ивица е дълга цели шест и половина километра и почти достига до село Крапец, разположено на юг от Дуранкулак. Плажът е неповторим, защото сякаш е “притиснат” от двете страни от морето и Дуранкулашкото езеро.

Мястото със сигурност е било много посещавано и обитавано още от древността, защото прибоят редовно изхвърля на брега парчета от керамични съдове и други артефакти от различни епохи. В момента обаче то се използва за плажуване от хора, които предпочитат единението с природата и спокойствието пред шума и тълпите по черноморските ни курорти.

Макар и неособено известно сред масовите туристи, Дуранкулак се слави с няколко отлични, тихи, уютни и предлагащи неповторима атмосфера ресторанта. Основният местен специалитет тук е изключително вкусната рибена чорба, приготвена по вековна рибарска рецепта. В селото има много квартири, а местата за настаняване в къмпинга са повече от двеста и петдесет, разпределени в шестдесет бунгала. До южния плаж стига асфалтов път, който го свързва със селото.

  • Плажове
Дуранкулак - Забележителност Дуранкулак Южен плаж - Снимка 1 Дуранкулак - Забележителност Дуранкулак Южен плаж - Снимка 2 Дуранкулак - Забележителност Дуранкулак Южен плаж - Снимка 3 Дуранкулак - Забележителност Дуранкулак Южен плаж - Снимка 4