3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Дъждовница - пещера...

Price comment  Цена:
адрес:
Дъждовница
имейл:
телефон:
00359897994936

Маршрутът е сравнително дълъг и е хубаво да се предприема в по-хладни дни и от хора с добра физическа подготовка. Първоначално се тръгва към моста под селото, след който трасето се отклонява от шосето и продължава по античния път, следващ долината на река Гуджакдере. Минава се покрай скалния феномен Джама, на който можете да се насладите, отпочивайки си край близката чешма.

Оттук маршрутът се отклонява вляво, през най-високата част на село Божек и плавно се изкачва към билото на рида по мрежа от черни пътища и пътечки. Ориентирането по тях е сравнително трудно, но е достатъчно да се следва посока нагоре и да се приближавате към малките махали, разположени на левия бряг на Голяма бара. Пътеките извеждат до една от тях, Илиненци, която има само няколко обитаеми къщи. Оттук се разкрива великолепна панорамна гледка към сгушените в подножието, так, където е изворната зона на Голяма бара, малки селца.

Ридът, на чието било се намира махала Илиненци, също носи следите на тракийско култово средище, както и целия район наоколо. В долината на река Боровица издълбаните в скалите ниши са стотици, като особено голям е броят им край селата Женда, Соколите, Кадънка и Безводно. В долината на съседната река Голяма бара (откъдето минава маршрутът) пък е разположено едно от най-популярните и забележителни светилища на траките - това в пещерата Вулвата, която е крайна точка на трасето.

Пещерата е известна и като Утробата и се намира в близост до село Ненково (община Кърджали). Представлява естествен хоризонтален процеп в скалата (на което дължи и името си). Входът и стените на пещерата са допълнително оформяни, за да се засили приликата с вулва. Учените смятат, че това е дело на траките, които около едно хилядолетие преди новата ера са превърнали пещерата в култово средище, където са извършвани ритуали в чест на плодородието.

На тавана на Вулвата е издълбан специален процеп, през който по пладне всеки ден влиза слънчев лъч. Смята се, че по този начин древните ни предшественици са целели да предизвикат оплодителните сили на природата и да си осигурят богата реколта. Връщането от Вулвата до село Дъждовница става по същия маршрут.

  • Маршрути
  • Пещери
Дъждовница - Забележителност Маршрут Село Дъждовница - пещера Вулвата - Снимка 1 Дъждовница - Забележителност Маршрут Село Дъждовница - пещера Вулвата - Снимка 2 Дъждовница - Забележителност Маршрут Село Дъждовница - пещера Вулвата - Снимка 3 Дъждовница - Забележителност Маршрут Село Дъждовница - пещера Вулвата - Снимка 4