3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут село Дъждовница - село К...

Price comment  Цена:
адрес:
Дъждовница
имейл:
телефон:
00359897994936

Изходната точка на този туристически маршрут е малкото село Дъждовница (община Кърджали). То се намира на брега на един от най-големите язовири в България - “Кърджали” и е прочуто с възрожденската си архитектура, както и със забележителната си природа, бивайки разположено в сърцето на Източните Родопи. Дъждовница е известно и с множеството скални ниши, изсечени от траките в околността му. Те определено имат връзка с култовете на древните ни предшественици, но конкретното им предназначение така и не е изяснено със сигурност.

Селото е разположено на живописен полуостров, вдаден в язовир “Кърджали”. От Дъждовница маршрутът следва коритото на река Студената вода. Първоначално се върви през селото към язовира, а само след около два километра трасето се отклонява по древен, постлан с камъни път, водещ до множеството култови съоръжения на левия й бряг. Природата наоколо не е особено сурова, но за сметка на това заобикалящият ви пейзаж респектира с красотата си.

На мястото, на което пътят пресича реката, се отделя пътека вляво. Продължава се по нея, като трасето плавно набира височина, за да достигне до малък превал, край който е изградена хубава чешма, подходяща за кратка почивка. Тук отново има разклон и също се тръгва по лявата пътека, водеща към тракийските скални светилища, за които вече стана въпрос. Канарите са терасообразни, а от най-високата точка се открива прекрасна гледка към язовира и околните планински ридове.

Оттук има няколко варианта за връщане до превала, където се намира и една от махалите на село Костино. То има сравнително уредена инфраструктура. Тук можете да се насладите на околната природа или да поседнете в местните кафене и кръчма, за да отпочинете, особено ако предприемате прехода през горещите месеци.

Връщането от Костино до Дъждовница може да стане както по същия маршрут, така и по друг античен път, който слиза плавно до село Божек, в непосредствена близост до което има друго древно светилище. Продължава се все така по постлания с камъни път, който следва коритото на извиращата малко над селото рекичка Гуджакдере. Постепенно тя се превръща в истинска река, прокарваща си път през скалиста долина, на места има красиви малки водопади.

На мястото, на което Гуджакдере се влива в Голяма бара, се намира прочутият скален феномен Джама. Оттук античният път продължава да слиза, достигайки до мост, откъдето към Дъждовница се продължава по шосе. Разстоянието е около три километра (40 минути).

  • Маршрути
Дъждовница - Забележителност Маршрут село Дъждовница - село Костино - Снимка 1 Дъждовница - Забележителност Маршрут село Дъждовница - село Костино - Снимка 2 Дъждовница - Забележителност Маршрут село Дъждовница - село Костино - Снимка 3 Дъждовница - Забележителност Маршрут село Дъждовница - село Костино - Снимка 4 Дъждовница - Забележителност Маршрут село Дъждовница - село Костино - Снимка 5