3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Село Дъждовница

Price comment  Цена:
адрес:
Дъждовница
имейл:
телефон:
00359897994936

Плажът на село Дъждовница се намира непосредствено до него, на брега на язовир “Кърджали”, един от най-големите изкуствени водоеми в България. То отстои само на десет километра от областния град, но това определено не е основната причина да се превръща във все по-посещавана туристическа дестинация през последните години.

Селото е закътано сред живописните склонове на Източните Родопи и е заобиколено от изобилие от красиви панорамни гледки. Намира се на 617 метра надморска височина, което позволява през лятото времето да е сравнително прохладно, а зимите да са меки и снежни. Само на половин километър от Дъждовница е разположен скален комплекс с характерните за региона погребални ниши, издълбани от древните ни предци. Огромните канари са видими от пътя за Дъждовница, но достъпът до тях не е особено лесен.

Наблизо (на седем километра) е и световноизвестната пещера Утробата. Тя е допълнително обработвана от траките, които са я превърнали в светилище, където е обслужван култът към плодородието. В самото село пък се намира твърде любопитния за хората на изкуството (и не само) артхостел, известен като “Къща на Терлика” - сграда в традиционен за този регион стил, построена върху основите на друга, датираща от повече от век.Тук се организират различни артистични прояви и изложби, а дворът е превърнат в галерия на открито.

Плажът на Дъждовница е малък и не е обособен като класически такъв, но за сметка на това е изключително приятен, тъй като можете да се отпуснете спокойно, да си намерите уединено място и да събирате тен под щедрите слънчеви лъчи. И всичко това сред красивата природа в околностите на язовир “Кърджали”. В горещите дни пък можете да поплувате, но имайте предвид, че районът не е охраняван от спасители, което крие потенциален риск. За сметка на това пък изследванията показват, че водите на язовир “Кърджали” са едни от най-чистите в цялата страна.

Възможностите за практикуване на водни спортове наистина са много. Условията за ветроходство, сърф, каране на каяк и друг тип лодки са отлични. Разбира се, “царят” на спортовете тук е риболовът. Видовото разнообразие наистина е впечатляващо - пъстърва, уклей, шаран, амур, червеноперка... Количеството на рибата също привлича множество въдичари, защото и по-неумелите от тях имат всички шансове да се приберат вкъщи, без да им се налага да минават покрай рибния магазин.

  • Плажове
Дъждовница - Забележителност Плаж Село Дъждовница - Снимка 1 Дъждовница - Забележителност Плаж Село Дъждовница - Снимка 2 Дъждовница - Забележителност Плаж Село Дъждовница - Снимка 3 Дъждовница - Забележителност Плаж Село Дъждовница - Снимка 4