3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Село Дълбоки – Хижа Мо...

Price comment  Цена:
адрес:
Дълбоки
имейл:
tic@starazagora.bg
телефон:
0035942627098

Изходната точка на маршрута е село Дълбоки (община Стара Загора). То е разположено на около 12 километра на изток от областния град, с който го свързва редовна автобусна линия. Дълбоки има население от приблизително 1500 човека и се намира на южните склонове на Сърнена Средна гора, на мястото, на което те се свързват с Тракийската низина в южна посока.

Маршрутът тръгва от покрайнините на Вакъфския мост, разположен на север от църквата на Дълбоки. Трасето следва живописен коларски път, изсечен направо в скалистите склонове на източния бряг на селската река. До хижа „Морулей” може да се достигне и по асфалтов път; тя отстои на около 6 километра и половина от Дълбоки. Разбира се, подобен вариант едва ли е за препоръчване, защото би ви лишил от възможността да се докоснете до природата в източните части на Сърнена Средна гора.

Времетраенето на прехода е около 2 часа с нормален ход, а туристическата маркировка е в бяло-жълто-бяло. Трасето следва приятно заоблените склонове на Сърнена гора, изкачвайки се плавно по тях. Въпреки че не е особено висока и не предлага на посетителите си големи физически предизвикателства, тази планинска структура се отличава с изключително красиви пейзажи, здравословен климат и магично излъчване на хармония с природата.

Крайната цел на туристическия маршрут е разположената на 508 метра надморска височина хижа „Морулей”. Тя носи името на най-високия връх на Източна Сърнена гора (895 метра), до който от нея се стига за около два часа. Преходът отново не предлага особено сериозни физически предизвикателства, но за сметка на това ще ви изненада с изобилие от природни красоти.

Толкова е и разстоянието до природната забележителност Милкини скали, както и до средновековната крепост в местността Градището, до които можете да си направите приятни разходки с изходна точка хижа „Морулей”. Капацитетът й е 60 места, разположени в стаи с по 2, 3 и 4 легла. Тя има столова и туристическа кухня.

Преходът от село Дълбоки до хижа „Морулей” е сравнително лек и приятен, подходящ за семейни излети и групи, включващи възрастни или не особено добре подготвени във физическо отношение любители на природата. Туристическата дестинация не е много популярна, особено в национален мащаб, така че можете да разчитате на спокойствие и пълноценна почивка сред природата.

  • Екопътека
  • Хижи
Дълбоки - Забележителност Екопътека Село Дълбоки – Хижа Морулей - Снимка 1 Дълбоки - Забележителност Екопътека Село Дълбоки – Хижа Морулей - Снимка 2 Дълбоки - Забележителност Екопътека Село Дълбоки – Хижа Морулей - Снимка 3