3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Елена - Багалевци - дъ...

Price comment  Цена:
адрес:
Елена, 9, ул. Д-р Момчилов
имейл:
chumerna1901@abv.bg
телефон:
00359896693169

Екопътека „Елена – село Багалевци – дърво Слона” има ниско ниво на трудност, но за сметка на това предлага на туристите красива природа и убежище от градския шум и суета. Разстоянието между града и селото е около осем километра и се изминава по маркирана пътека, следваща живописната долина на река Веселина.

Елена е един от най-силно развитите български градове в епохата на Възраждането. Стратегическото му положение на пътя между Дунавската равнина и Тракия (Твърдишкия проход) и предприемчивостта на местното население го превръща в цветущ град, ревниво пазещ културното и историческо наследство на българския народ. Редица паметници пазят спомена за миналото величие (Даскалоливницата, няколко великолепни църкви, часовниковата кула, красивите домове на заможните търговски и занаятчийски фамилии), а множество еленчани са сред най-дейните строители на съвременна България.

Преходът от Елена до село Багаловци е лек и може да бъде изминат от неопитни и неподготвени туристи, както и от групи с деца. Най-предпочитаните сезони са късната пролет, лятото и ранната есен, когато природата изглежда най-впечатляващо, а опасността от рязко влошаване на времето е минимална.

Подобно на Елена, село Багаловци има славно възрожденско минало . Според легендата първият поселник тук е някой си хаджи Петко, когото жителите на околните села по неизвестни причини наричали Багал. Той построил тук зимна кошара за добитъка си, около която постепенно се образувало селището. През Възраждането тук живял големият родолюбец поп Марко, автор на „Еленски летопис”. През 1830 година (вероятно по негов почин) тук било основано килийно училище.

В околностите на Багалевци се намира дървото Слона, чиято възраст е около 13 века. В началото на деветдесетте години на ХХ век околността е обявена за защитена местност, за да се опази този впечатляващ природен феномен. Макар и за съжаление през последните години да е изсъхнал и клоните му постепенно да се чупят, огромният летен дъб традиционно е една от най-големите забележителности на Еленския край. Размерите му са особено внушителни – обиколката му е 7,5 метра, а височината – 23 метра.

Екопътеката е лека и приятна, подходяща за хора, които предпочитат да обръщат внимание на детайлите и красотата на природата. Времетраенето на прехода в едната посока е около 3 часа, с нормално темпо.

  • Екопътека
Елена - Забележителност Екопътека Елена - Багалевци - дърво Слона - Снимка 1 Елена - Забележителност Екопътека Елена - Багалевци - дърво Слона - Снимка 2 Елена - Забележителност Екопътека Елена - Багалевци - дърво Слона - Снимка 3