3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Елена – Къпиновски ман...

Price comment  Цена:
адрес:
Елена
имейл:
chumerna1901@abv.bg
телефон:
00359896693169

Екопътеката от Елена до Къпиновския манастир е една от най-дългите в централните райони на Стара планина. Тя представя на туристите живописни гледки по течението на река Веселина и преминава през десетки кътчета, имащи емблематично значение за българската история.

Трасето на екопътеката преминава през изключително красивата долина на реката. Нивото на водите на Веселина е сравнително ниско, защото язовир „Йовковци” се намира в горното й течение и „улавя” голяма част от дебита й. По протежение на реката можете да се насладите на разнообразни природни красоти. На места Веселина образува ждрелоподобни всичания в околния терен (например при Еленските височини), другаде се вие бавно през вдъхващи спокойствие гори или пък образува прекрасни вирчета, подходящи за разхлаждане в горещите летни месеци и за целогодишен риболов. Непосредствено до Къпиновския манастир се намира и впечатляващия едноименен водопад с височина 7 метра. Той е популярно място за отдих, има възможност за къмпингуване и пинкик.

Къпиновският манастир „Свети Николай Чудотворец” е разположен в района, в който река Веселина излиза от планината. Той се намира на самия й бряг, на около 5 километра от село Велчево, на 8 километра от Къпиново и на 14 километра от Велико Търново. Съвсем наблизо, само на два километра, е разположен Плаковският манастир „Свети Пророк Илия”, заради което двете свети обители често са наричани „манастирите-близнаци”.

„Свети Николай Чудотворец” е основан през 1272 година, по време на управлението на Константин Тих Асен (1257 – 1277 година). Първоначално храмът е посветен на Света Троица и бил едно от най-важните религиозни средища в България. След падането на страната под османска власт той е разрушен, за да бъде възстановен едва през XVII век. В този период манастирът играе важна роля в просветното дело.

До Освобождението светата обител е опустошавана още няколко пъти, като за последно е изградена през 1835 година. Той играе важна роля в подготовката на Априлското въстание. Днес манастирът представлява комплекс от два параклиса и църква, към които са добавени няколко жилищни и стопански сгради. Особен интерес от туристическа гледна точка представляват старите икони и стенописи, дело на едни от най-прославените възрожденски майстори, както и изкусно дърворезбованият владишки трон от XVIII век. В двора на манастира се намира кладенец, за чиято вода се вярва, че има благотворни свойства.

Екопътеката е сравнително лесна за преодоляване, но заради голямата й дължина трябва да си прецените времето (средно около 8 часа). Подходяща е за преодоляване от ранна пролет до късна есен.

  • Екопътека
  • Манастири
Елена - Забележителност Екопътека Елена – Къпиновски манастир - Снимка 1 Елена - Забележителност Екопътека Елена – Къпиновски манастир - Снимка 2 Елена - Забележителност Екопътека Елена – Къпиновски манастир - Снимка 3 Елена - Забележителност Екопътека Елена – Къпиновски манастир - Снимка 4 Елена - Забележителност Екопътека Елена – Къпиновски манастир - Снимка 5 Елена - Забележителност Екопътека Елена – Къпиновски манастир - Снимка 6 Елена - Забележителност Екопътека Елена – Къпиновски манастир - Снимка 7