3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Йовковци - Багалевци

Price comment  Цена:
адрес:
Елена
имейл:
chumerna1901@abv.bg
телефон:
00359896693169

Пълното наименование на екопътеката е „Язовир „Йовковци” – местността Градището - село Садината – село Багалевци”, но на любителите на природата в Еленския край тя е известна с крайните си точки „Йовковци” – Багалевци”. Това е един от малко използваните маршрути, дори и от страстните планинари, но не се заблуждавайте. Сравнително ниската му популярност се дължи не на слабата му атрактивност или трудния терен, а на липсата на достатъчно информация за него.

Началната точка на екопътеката се намира на моста на язовир „Йовковци”, които сам по себе си е едно от най-красивите творения на човешката ръка в България. Спокойните, сякаш притихнали води на съоръжението са привлекателен център за любители на природата и особено на риболова от близо и далеч. Язовирът е един от големите в страната, а около него се е развил истински курорт с къщи за гости, хотели и места за отдих и забавления.

От „Йовковци” пътеката се насочва към местността Градището. На места преходът е стръмен, но като цяло трудността му не е особено голяма. От върха, където си личат останките на древна римска крепост, се откриват невероятни гледки към Еленската котловина. Следва слизане към Садината, разположено на около километър от брега на язовира. През селото минава река Веселина, на която е построен „Йовковци”. Тя предлага идеални кътчета за плажуване и риболов.

Местата, през които минава екопътеката, са богати на билки, горски цветя, редки дървесни и растителни видове, застрашени от изчезване животни. След като напуска село Садината, маршрутът следва живописното корито на Веселина. Преминава се през вековни гори, водите на реката редуват стремителни скокове по каменистото дъно със спокойно застояване в завирените места. Преходът не е тежък, туристите обикновено не разбират кога са изминали разстоянието до село Багалевци, залисани в изобилието на природни красоти.

Багалевци е старо село, през Възраждането е един от местните стожери на културата и просветата. Тук има килийно училище още от 1830 година, а редица негови жители са оставили трайни следи в българската история от този период.

Целият преход се изминава за около четири часа със спокоен ход. Най-хубаво е да предприемете излета през топлите месеци, за да не останете неприятно изненадани от природните стихии.

  • Екопътека
Елена - Забележителност Екопътека Йовковци - Багалевци - Снимка 1 Елена - Забележителност Екопътека Йовковци - Багалевци - Снимка 2