5 stars 5 stars 5 stars 5 stars 5 stars

Туристическа Атракция
Екопътека Марков камък - Раюв ка...

Price comment  Цена:
20
адрес:
Елена
имейл:
chumerna1901@abv.bg
телефон:
00359896693169

Това е един от най-красивите и използвани пешеходни маршрути в Еленския Балкан.

Пътеката „Марков-Раюв камък” започва на 3 км южно от град Елена в посока прохода Елена- Твърдица. По желание до началото й може да се стигне с превоз. Маршрутът продължава в изкачване на планински рид покрай природната забележителност „Марков камък” - едно красиво допълнение на българското богатство от скални феномени. Той се намира на около 3 километра южно от града. Камъкът е огромен къс скала и е като че ли закрепен от човешка ръка върху няколко по-малки камъка на билото на рида. Тази необикновена природна даденост му придава представа за някаква незнайна чудодейна сила. Легендата разказва , че този скален къс е бил хвърлен от Крали Марко / български митичен герой/ по турска потеря, водеща български моми завързани на синджир.

По-нататък пътеката преминава над скални откоси от където се разкрива чудесна гледка към цялата Еленска котловина и северният склон на Стара планина с местния първенец- връх Чумерна /1536 м./. С достигането на платото на планинския рид, човек остава изумен от причудливата природа- мъхове, скали с формата на игли, костенурки и корита, всичко това в красива дъбова и габърова гора. По желание може да се организира пикник с дегустация на еленски месни специалитети приготвени на огън.

В края на платото е друга природна забележителност- „Раюв камък”. Представлява 20-мертов скален откос, а качиш ли се на него, пред теб се открива просторна гледка чак до язовир „Йовковци”. Раюв или Раев камък се състрои от множество разпръснати скали южно от Марков камък. Два от тях наподобяват плочките на костенурка и са наречени Голямата и Малката костенурка. Върху Голямата е издълбан казан с диаметър около 100 см и няколко по-малки около него. В подножието на скалата има издялана вертикална ниша (скит), която и днес се използва за поклонение по „християнските“ обичаи. На обратната страна на скалата, отново близо до основата й е издълбана фигура на шаман с островърха шапка или корона в свещенодействие и жезъл в лявата ръка. Над фигурата е издълбан древния български символ - IYI.

За да направите изживяването от разходката незабравимо, с помощта на опитни инструктори можете да се спуснете с алпийски рапел в подножието на скалата.

Маршрутът продължава с връщане малко назад и спускане от планинския рид към село Усои.

Най- използваният вариант на маршрута е с начало в хотелски комплекс Усоето, където в горния край на двора има информационна табела и от където започва маркировка в синьо до Марков камък, Раюв камък и обратно до село Усои. Маршрутът е кръгов и отнема около 3 часа.

Можете да наемете планински водач, който струва 40 лв за цял ден.

  • Екопътека
Елена - Забележителност Екопътека Марков камък - Раюв камък - Снимка 1 Елена - Забележителност Екопътека Марков камък - Раюв камък - Снимка 2 Елена - Забележителност Екопътека Марков камък - Раюв камък - Снимка 3 Елена - Забележителност Екопътека Марков камък - Раюв камък - Снимка 4 Елена - Забележителност Екопътека Марков камък - Раюв камък - Снимка 5