3 stars 3 stars 3 stars

Град
Елена - Българският Витлеем

Price comment  Цена:
адрес:
Елена
имейл:
otic@elena.bg
телефон:
0035961517430

Град Елена се намира на 38км южно от Велико Търново, близо до язовир „Йовковци”. Районът около Елена е известен като Еленски Балкан. Град Елена е наричан "Българският Витлеем", защото по време на възрожденската епоха е имал три църкви. Това го е нямало в нито един друг български град по това време. Изумително е че в само в този район се намират 147 сгради, обявени за паметници на културата, като 7 от тях са с национално значение. В която и да е точка на града да се намираш, няма как да не чуеш и да не видиш един от символите на града- Часовниковата кула. Църквата "Свети Никола" е най-старата в града. Стенописите имат изключителна стойност и са обявени за паметници на културата от национално значение. За разлика от нея църквата „Успение на Пресвета Богородица” притежава красиво архитектурно оформление на фасадите и прекрасна външна архитектура. Вътрешната уредба на храма е с почти двувековна история. Попниколовата къща е една от най-характерните в град Елена. Строена е през първата половина на ХІХ век. Днес в нея се помещава Палеонтологическия музей. Много интересна е къщата, днес музей на Иларион Макариополски. Ако не знаете какво представляват пет къщи под един покрив, в Елена ще видите изключителния архитектурен ансамбъл. И да не пропуснете основния символ на Елена- Даскаловницата, където са уредени две музейни експозиции. Построена е през 1844г, за нуждите на първото класно училище. Негов възпитаник е Петко Рачов Славейков, който му дава това красноречиво име в последствие.

Типичен местен деликатес е Еленския бут, представляващ солен и сушен свински бут, приготвян само в района на град Елена, поради специфичните климатични особености на Еленския балкан. За привържениците на планинския и пешеходен туризъм в региона има изградени многобройни туристически маршрути и еко пътеки, които разкриват прелестите на дивната старопланинска природа. Край село Мийковци и връх Чумерна има ски писти и ски съоръжения, които създават чудесни възможности за зимни спортове. Почитателите на риболова ще могат да се радват на богат улов във водите на язовир Йовковци.

Елена - Забележителност Елена - Българският Витлеем - Снимка 1 Елена - Забележителност Елена - Българският Витлеем - Снимка 2 Елена - Забележителност Елена - Българският Витлеем - Снимка 3 Елена - Забележителност Елена - Българският Витлеем - Снимка 4 Елена - Забележителност Елена - Българският Витлеем - Снимка 5 Елена - Забележителност Елена - Българският Витлеем - Снимка 6 Елена - Забележителност Елена - Българският Витлеем - Снимка 7 Елена - Забележителност Елена - Българският Витлеем - Снимка 8 Елена - Забележителност Елена - Българският Витлеем - Снимка 9