3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Църква Св. Никола

Price comment  Цена:
адрес:
Елена
имейл:
otic@elena.bg
телефон:
0035961516129

В съседство с Даскалоливницата се намира църквата „Свети Никола”, най-старата в града. От една преписка върху псалтир, подарен през 1518 година на църквата от някой си Пера, научаваме, че тя вече е съществувала в началото на XVI век. По предания се знае, че църквата е притежавала много стари ръкописни книги, писани на пергамент. Дори е имало специален свещеник, който е пазел книгите и ги е раздавал за ползване. На 23 април 1800 година, Гергьовден, когато Елена е нападната от кърджалиите, църквата „Свети Никола” била опожарена, а заедно с нея са изгорели и голяма част от книгите. Обновена е в сегашния си вид през 1804 година със средства на по-заможни граждани и с труда на населението. Построена е тайно, без позволението на турските власти за 40 денонощия.

Външно нейната архитектура е скромна и непретенциозна, почти незабележима, за да не се дразни поробителя. Вътрешността е богато украсена в пълно съгласие с ортодоксалните схващания за храма като огледало на човешката душа.

Църквата „Свети Никола” е изографисана от известните през онова време еленски зографи Давид и Яков, родом от махала Долни Болерци, които завършили работата си през 1817-1818 година. В тяхната работа, като помощници са взели участие и еленските зографи Йоан Попович и Йордан Михов Климентски. Стенописите имат изключителна стойност и са обявени за паметници на културата от национално значение. Тук се намират образите на светиите Методи Моравски, Георги Софийски Нови, Сава Сръбски и образът на Свети Климент Охридски, който е един от редките в България и Македония и има висока художествена стойност. В дясната страна на предолтарното пространство е вградена каменна плоча с хубав надпис от Дойно Граматик, в който са посочени датата на съграждането и ктиторите. С голяма художествена стойност са дървеният иконостас и владишкият трон в тази църква.

През 1966 година църквата е конструктивно укрепена. При провеждането на реставрацията по стенописите над северната врата е открита вградена каменна плоча с хубав релефен образ на патрона на църквата Свети Никола.

  • Църкви

Работно време: 09:30 до 17:30

Елена - Забележителност Църква Св. Никола - Снимка 1 Елена - Забележителност Църква Св. Никола - Снимка 2 Елена - Забележителност Църква Св. Никола - Снимка 3 Елена - Забележителност Църква Св. Никола - Снимка 4 Елена - Забележителност Църква Св. Никола - Снимка 5 Елена - Забележителност Църква Св. Никола - Снимка 6