4 stars 4 stars 4 stars 4 stars

Туристическа Атракция
Часовниковата кула в Елена - сим...

Price comment  Цена:
адрес:
Елена
имейл:
otic@elena.bg
телефон:
0035961517430

Забележителен и оригинален паметник на културата в Елена, с национално значение, е кулата на градския часовник. Мястото и е сполучливо избрано, за да се вижда и чува от всяка част на града. Часовниковата кула, куполът на църквата „Успение на Пресвета Богородица” и камбанарията представляват тройна вертикална доминанта, която маркира обществено-религиозния център на града.

Изградена е през 1812 година от неизвестен еленски майстор. В молитвеника на поп Христо Кършов е записано: „...Да знай куга се согради сахата сене 1812, чана укачи се на Енов денъ”. Самият часовников механизъм и камбаната са купени от Фейзи ага, търновски аянин, „за хаир”. Камбаната е изливана в Габрово, за което свидетелства надписът върху нея. Кулата е била основно ремонтирана през 1857 или 1858 година от известния еленски майстор Цончо Устабаши, укрепвана през 1953 година и напълно реставрирана 1987 година.

Кулата се състои от три части, които са в хармонично съотношение. Долната каменна част е върху квадратна основа, висока 12,5 метра и се осветлява от тесни мазгали. Средната част е осемстенна призма с паянтови стени, измазани и варосани, покрити с медна ламарина. В нея се намира часовниковият механизъм. Най-горната част е отново с квадратна основа от съвсем лека дървена конструкция, открита от всички страни. Тук е окачена камбаната. Покривът е конусовиден, обшит с медна ламарина и завършва с шип с четири оловни топки.

Невъзможно е, ако посетиш Елена, да не чуеш Часовниковата кула – един от най – значимите и ценени символи, заемащ заслужено място в герба на града.

Елена - Забележителност Часовниковата кула в Елена - символ на града - Снимка 1 Елена - Забележителност Часовниковата кула в Елена - символ на града - Снимка 2 Елена - Забележителност Часовниковата кула в Елена - символ на града - Снимка 3