3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Язовир Йовковци

Price comment  Цена:
адрес:
Елена
имейл:
телефон:

Язовир Йовковци е един от най-големите по площ язовири на територията на България. Разположен е на малката, но буйна река Веселина в полите на Стара планина, близо до град Елена, община Елена. Служи за водоснабдяване и питейна вода на област Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Габрово и други. Общият му воден обем достига до 92 милиона кубични метра. Язовирът носи името на едно от разрушените села при неговото построяване, което в момента е на дъното на язовира. Въведен е в експлоатация през 1979 година. Изкуственият водоем заедно с прилежащата му територия има много добра туристическа инфраструктура. Те привличат тук любителите на риболова, които могат да уловят във водите му шаран, толстолоб, бяла риба, каракуда, червеноперка, костур, щука и други.

До язовира може да стигнете от град Елена. Разстоянието е не повече от десетина километра. Движете се по главния път, който минава през града и отива в посока село Яковци. Ще достигнете до разклонение, където има чешма. Може да поемете в две посоки, като и двете ще ви отведат до язовира, но в различни негови части. Ако поемете надясно в посока Вълчевци, ще достигнете до едноименния ръкав на язовира. Тук ще намерите много подходящи места за риболов, къмпингуване и отдих. Ако поемете наляво към село Бръчковци, ще достигнете до моста на язовир Йовковци – от тук също може да намерите подходящи места за лагеруване и риболов. Освен за риба, язовирът е подходящ и за отдих и почивка. Може да останете на палатка или пък просто да прекарате деня в пикник и игри край водите му. Красивата природа и чистият въздух далеч от градската среда действат презареждащо и отпускащо. Природата наоколо е богата на гъби, билки, диви ягоди и къпини, които може да си наберете и занесете вкъщи. Освен за ваканционни почивки, язовирът е подходящ и за практикуването на водни моторни спортове. Има и конна база, която определено ще разнообрази почивката ви. А за запалените планински туристи от тук водят началото си множество туристически маршрути, някои от които завършват под най-високия връх в Елено-Твърдишкия дял на Стара планина – връх Чумерна (1536 метра надморска височина).

  • Язовири
Елена - Забележителност Язовир Йовковци - Снимка 1 Елена - Забележителност Язовир Йовковци - Снимка 2 Елена - Забележителност Язовир Йовковци - Снимка 3 Елена - Забележителност Язовир Йовковци - Снимка 4