3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Елхово - Етнографски музей

Price comment  Цена:
0.50
адрес:
Елхово, 4, ул. Шипка
имейл:
etnografmus_elhovo@mail.bg
телефон:
+35947888039

Етнографският музей на Елхово показва първата си сбирка от експонати още в 1958 година. Тъй като характерът на сбирката бил предимно етнографски, това предопределило и бъдещия профил на музея. По-късно музеят се мести в специално пригодени две сгради с връзка помежду им. Сегашната етнографска експозиция е открита през 1971 година и се намира в центъра на града. Фондът на музея наброява 22 000 експоната, включени в отделите „Земеделие и животновъдство”, „Жилище и жилищна уредба”, „Транспорт, лов, риболов”, „Облекло и накити”, „Тъкани и шевици”, „Традиционни занаяти” и „Художествено народно творчество”.

Експозицията на музея е разположена в 4 зали. Първата зала представя периода от края на XIX и началото на XX век и акцентира върху поминъка на населението и занаятите, които са упражнявани. Жилища и жилищна уредба от края на XIX и началото на XX век могат да бъдат видени във втората зала. В третата зала е показано характерното за региона облекло, както и облеклото на българите преселници от Одринска и Беломорска Тракия. Четвъртата зала е отделена за празници и обичаи, най-интересните от които са сватба, лазаруване, коледуване и др. Експозицията завършва с дърворезби и икони от XIX век, дело на самобитни местни майстори.

В изложбената зала на музея периодично се организират изложби, популяризиращи богатствата на музейния фонд. Организират се и подвижни пленери, презентации, викторини и ако имате късмет ще попаднете на някои от тях.

Богатото археологическо наследство на Елховско е представено в самостоятелна експозиционна зала.

Безплатен ден за посещения е четвъртък, а беседа в музея струва 5 лв. За посещения през уикенда е необходима предварителна заявка. Ако отидете през седмицата е важно да знаете, че музеят почива между 12 и 13.30 ч.

Работно време: 08:00 до 17:00

Елхово - Забележителност Елхово - Етнографски музей - Снимка 1 Елхово - Забележителност Елхово - Етнографски музей - Снимка 2 Елхово - Забележителност Елхово - Етнографски музей - Снимка 3 Елхово - Забележителност Елхово - Етнографски музей - Снимка 4