3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Водопад Момин Скок

Price comment  Цена:
адрес:
Емен
имейл:
телефон:

Край село Емен, във Великотърновска област, се простира необятната красота на Еменския Каньон. Самото село се намира в Предбалкана, на двадесет километра западно от Велико Търново, на осем километра от пътя Търново - София.

За да с стигне до Емен, там където започва екопътеката за каньона и водопада, се отклонявате от главният път София – Търново при Балван. Минава се през селото и се продължава в посока към Емен. Пътеката е в края на селото, до основния път – жителите биха упътили всеки, който се загуби из селото.

Там започва пътешествието из приказния каньон – от Негованска екопътека, която е първата, построена в България. Тя започва в скалиста местност и още в началото си минава покрай беседка и стълбище, водещо към пещера. Пещерата е безопасна и доста интересна – срещат се прилепи и има построени разклонения навътре в нея, които могат да бъдат изследвани. Вътре има построени от човешка ръка стени и помещения, както и ями – а те са причина за внимание, понеже влажността е висока и е хлъзгаво. Камъни и дупки осейват пътя, но всеки решил да се вслуша в приключенския си порив, може спокойно да изследва навътре.

Продължавайки по еко пътеката можете да се насладите на петдесет метровите скални венци и буйната растителност, която ги опасва. На много места се срещат дървени стълбички и мостове, които минават по и през каньона. Водят до другата страна или до различни скални площадки. Те са примамващи, но не винаги безопасни – преди да стъпите на тях се убедете че са в добро състояние.

Отдолу се вие река Нигованка, на която е и кръстена пътеката. Реката по принцип е маловодна, но в подходящото време, например след дъжд, гледката как водите и обливат сухите дълбини на каньона, е впечатляваща. По скалите е пълно с полянки и площадки, които са удобни и за почивка и за пикник, с прекрасна панорама.

След време пътеката започва да се спуска по-надолу по каньона. Тук трябва да се внимава, защото става хлъзгаво на места, тъй като приток на реката се спуска през пътя. Има изградени стълбички, но те са само улесняващи – слизането зависи главно от туриста. След като се пресече притока се продължава надолу покрай скалите, докато не се стигне до самият водопад – Момин скок. Той се спуска от сто метра в дълбоко езерце, отвсякъде обградено с големи камъни и отвесни скали. Водите на езерото са спокойни и подходящи за плаж, но трябва да се внимава с подводни камъни и клони заседнали в дъното и довлечени от реката.

  • Водопади
Емен - Забележителност Водопад Момин Скок - Снимка 1 Емен - Забележителност Водопад Момин Скок - Снимка 2 Емен - Забележителност Водопад Момин Скок - Снимка 3