3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Водопад Врана вода

Price comment  Цена:
адрес:
Етрополе
имейл:
телефон:

Водопадът Врана вода (наричан също Враня вода) се намира в землището на село Ямна, в община Етрополе. Падащ от около петнадесет метра, той е малък, но много красив – водната струя е слаба, но постоянно виеща се и се е образувал огромен, гъбовиден мъх.

Село Ямна се намирана 10 км източно от град Етрополе и на още десет северно от връх Свищи плаз. До там може да се стигне ако от Етрополе се тръгне за Дивчовото или по пътя през Черни Вит за Тетевен, като се излиза се на пътя между Тетевен и Гложене.

Околностите на селото са изключително живописни и привличат ежегодно туристи от всички краища на България, а и от други страни. Там е и изворът на една прекрасна, малка, планинска рекичка, наречена Злата. В горите около нея е пълно със живот и био разнообразие, запазено с труд през годините.

Пътят до водопада минава през точно такава местност. Той започва след табелата за село Ямна – коларски път, който прераства в горска пътечка, криволичеща сред дърветата. Не след дълго вървене по нея, се стига директно водопада – лесно откриваем и не труден за стигане. За тези, които искат по-голямо предизвикателство, има път започващ от Етрополския манастир, отнемащ три часа, който също води до същото място, но трябва да се търси ориентир по маркировка.

  • Водопади
Етрополе - Забележителност Водопад Врана вода - Снимка 1 Етрополе - Забележителност Водопад Врана вода - Снимка 2 Етрополе - Забележителност Водопад Врана вода - Снимка 3