3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Етрополска Баба

Price comment  Цена:
адрес:
Етрополе
имейл:
obshtina@etropolebg.com
телефон:
0035972068222

„Изпратете ме да се бия с дявола, но не и с виелиците на 5 000 фута височина на връх Баба”, това пише в доклад до генерал Йосиф Владимирович Гурко руският генерал Дандевил по време на Руско-турската освободителна война. На връх Баба в местността край село Буново през зимата на 1877 година намират смъртта си повече от 800 войници от руски и български произход. Те не загиват в бой, а затрупани под смъртоносната прегръдка на снега. В наши дни паметник, овековечава случилото се: „Тук, на 28-ми и 29-ми декември 1877-ма колона руски воини под командването на ген. Дандевил премина Балкана от Етрополе към Буново. В похода взеха участие и 720 души българи, а в снежната буря са загинали за нашата свобода 841 войници и 18 офицери." На обратната страна на паметника ген. Гурко предрича: „Ще минат години и нашите потомци, посещавайки тези дивни планини, с гордост и тържество ще кажат, че тук са минали руските войски и са възкресили славата на Соворовските и Румянцевските богатири."

Връх Етролопска баба е висок 1787 метра и представлява вторият по височина връх в Етрополския дял на Стара планина. Намира се на територията на община Етрополе, Софийска област, на 9 км южно от град Етрополе. На самия връх е разположена военна база, с ограничен достъп, но туристите могат да се изкачат свободно до западната му част.

Има няколко начина да стигнете до връх Етрополска баба. Пътят от хижа Мургана тръгва на запад към седловината между връх Мургана и връх Челопечка баба. Следва най-красивата част от този дял на Стара планина - Етрополските зъбери. На север почти отвестни склонове се спускат към открития рудник Елаците, а на юг планината стръмно се извисява над село Мирково. След Зъберите за 30 минути се достига до слабо изразения първенец на планината - връх Говедарника. Пътят слиза до седловината между него и връх Баба и започва да подсича върха от лявата му страна. Отново трябва да се избере подходящо място за изкачване без пътека. Преходът от хижа Мургана отнема 2 ч. и 30 мин.

Друга възможност дават горските пътища от град Етрополе и село Мирково. И двата маршрута са сравнително еднакви като продължителност. От Етрополе тръгвате надясно към долината на Суха река. След това наляво към река Каменица и след около 2 часа върхът ще е пред очите ви.

От село Мирково пътят върви по левия бряг на река Мирковска. На 20 минути след ловната хижа с чешма, пътят излиза над над горския пояс и тръгва по ясно очертано било към вече издигащия се в далечината връх Етрополска Баба.

  • Върхове
Етрополе - Забележителност Връх Етрополска Баба - Снимка 1 Етрополе - Забележителност Връх Етрополска Баба - Снимка 2 Етрополе - Забележителност Връх Етрополска Баба - Снимка 3