3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Етрополе – хижа Стражата

Price comment  Цена:
адрес:
Етрополе
имейл:
телефон:
0035972067335

Екопътеката „Етрополе – хижа „Стражата” започва в центъра на малкия старопланински град. Трасето се движи покрай Етрополския манастир „Св. Троица” (наричан още „Варовитец”), след това стига до манастирското аязмо, което всъщност е чисто и просто един буен карстов извор. Плавното изкачване продължава до разклон, вляво от който се намира едноетажна сграда, преди използвана за нуждите на Горското стопанство.

Оттук маршрутът става доста стръмен, тъй като се изкачва към старопланинското било в района, където се намират върховете Стражата (1528 м), Кордуна (1822 м), Капалу (1622 м) и първенецът на тази част от Балкана – Свищи плаз (1888 метра надморска височина). Важно е да се отбележи, че на места маркировката не е особено добра, наоколо се кръстосват доста пътеки, а след навлизането в гъста гора вероятността от изгубване е напълно реална.

За щастие, дори и да се залутате, намирате се толкова близо до града и до често посещавани туристически маршрути, че опасност за живота и здравето ви на практика не съществува. Ако запазите самообладание и помислите как да постъпите най-удачно, разбира се.

Все пак достатъчно е да сте внимателни и ще се ориентирате в обстановката. Скоро след като пътеката навлезе в гората, маркировката става отлична, а трасето е ясно разпознаваемо и единствено, така че няма как да го объркате. Сред гъстите дървета изкачването сякаш е по-лесно, тъй като великолепната гора ни дава нови сили и вдъхновение от общуването с природата.

Не след дълго се излиза на широка билна поляна, която местните наричат Гроба. От нея до местността Кокалското и хижа „Стражата” се стига много бързо. Сградата е малка, уютна, предразполага към тиха и приятна почивка. Тя предлага всички необходими удобства за това – топла вода, баня, вътрешна тоалетна, туристическа кухня и столова. В района се намира голяма почивна станция на минния комплекс „Елаците”, а наблизо има и ски-писта, обслужвана от влек.

Преходът от Етрополе до хижа „Стражата” не е особено труден, минава се за кратко време и е подходящ дори за не особено подготвени туристи. Все пак трябва да имате предвид възможността да се заблудите, затова се информирайте за метеорологичните условия, тъй като в евентуална мъгла и ниска видимост задачата неимоверно се усложнява. При правилно планиране, подобаваща подготовка и подходяща екипировка обаче няма да имате проблем с достигането до хижата и създаването на условия за едно приятно прекарване в Централна Стара планина.

  • Екопътека
  • Хижи
Етрополе - Забележителност Екопътека Етрополе – хижа Стражата - Снимка 1 Етрополе - Забележителност Екопътека Етрополе – хижа Стражата - Снимка 2 Етрополе - Забележителност Екопътека Етрополе – хижа Стражата - Снимка 3 Етрополе - Забележителност Екопътека Етрополе – хижа Стражата - Снимка 4