3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Свети Атанас

Price comment  Цена:
адрес:
Етрополе
имейл:
телефон:
0035972067335

Екопътеката „Свети Атанас” започва от автогарата в малкото старопланинско градче Етрополе. Наричаният още "Пътека на традицията" маршрут е отлично маркиран и се изминава само за около час. Маркировката е в синьо – бяло – синьо, но дори и да не я следите стриктно едва ли ще се изгубите, защото начесто са поставени табели, които ориентират дори и най-неопитния турист.

След началото на трасето, когато се намирате все още на територията на града, се влиза в малък парк и се минава покрай хотел, след който се озовавате на поляна, от която тръгват цели три пътеки. Най-източната отива към Етрополския манастир „Св. Троица”, известен също и като Варовитец. На югоизток се тръгва за хижа „Стражата”, а пътеката за връх Свети Атанас се насочва право на юг и започва стръмно, но кратко изкачване. Трасето върви през хубава и гъста букова гора, след което излиза на панорамна поляна в местността Умата (позната и като Уменска поляна или Благовец). Тук има указателна табела, показваща1 накъде се намира пещерата Дедо Благова яма.

От Умата до връх Свети Атанас ни дели съвсем кратко изкачване. Върхът е сравнително нисък (особено на фона на заобикалящите го исполини), но предоставя на планинарите невероятни гледки, основно на запад и север. Той е полегат и леснодостъпен от източната и южната си страна. Напоследък тук са започнати археологически разкопки, които разкриват останки от култови, обществени и жилищни сгради. Учените предполагат, че върхът има отношение и към култа към тракийския бог Сабазий. Мястото е стратегическо, намира се на основните пътища през Балкана, пресичащи го през прохода Кашана (Златишки). Освен това разкрива прекрасни панорами към коритото на река Малки Искър и централното било на Стара планина.

Много интересен обичай, свързан с върха, съществува в Етрополе. Хората от града се качват на Свети Атанас всяка последна неделя на месец януари. Там те пекат месо на шишове и, пият вино и се веселят доста бурно. На връщане от върха участниците в ритуала носят шишовете подобно на жезли и викат „Сабой! Сабой!”. Това е явна препратка към тракийското минало и бог Сабазий. Макар и на пръв поглед да изглежда доста невероятно, не е изключено тази практика да води началото си от езически времена. При много от празниците в България под християнското покривало стоят чисто езически практики и поверия.

От върха можете да поемете обратно към Етрополе или да тръгнете към хижа „Стражата” по дълго странично планинско ребро. Оттам имате възможност да излезете на главното старопланинско било.

  • Екопътека
Етрополе - Забележителност Екопътека Свети Атанас - Снимка 1 Етрополе - Забележителност Екопътека Свети Атанас - Снимка 2 Етрополе - Забележителност Екопътека Свети Атанас - Снимка 3 Етрополе - Забележителност Екопътека Свети Атанас - Снимка 4