3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Ски писта Стражата

Price comment  Цена:
5.00
адрес:
Етрополе
имейл:
ninov55@abv.bg
телефон:
00359882966497

Истинска снежна приказка ви очаква в Етрополския балкан. Там се намира една от популярните ски-писти в Стара планина – „Стражата”. Условията за практикуване на зимни спортове е прекрасна, природата често е благосклонна и е надарила района с вдъхновяваща природна красота и чист въздух. Обслужването е на ниво за всички гости, предпочели домакинството на Етрополския дял на планината.

Наблизо до пистата, в местността Кокалското, североизточно от връх Стражата (1528м), се намира едноименна хижа. Тя е обградена от вековна букова гора и я делят 19 км от град Етрополе. Достъпна е за леки коли, като последните 6 км са с трошено-каменна настилка. Сградата е двуетажна, с 29 места, разпределени в 3 стаи по 6, една с 5 и две с по 3 легла. Има общи вътрешни баня и тоалетни, локално парно отопление. Освен кухня и столова има и чайна, ски-гардероб. Целогодишно хижата е идеално място за провеждане на ски и зелено училище, осигурява се ски-учител и планински водач при нужда. Теренът е подходящ за къмпинг. При необходимост през лятото се разкриват допълнителни места в палатки.

Хижа „Стражата” разполага със ски-писта, съоръжена с 2 влека, игрище за футбол и волейбол. Ски-влекът обикновено работи от 10.00 ч. до 16.00 ч. в петък, събота и неделя и по предварителна заявка за минимум 10 човека работи и в делничен ден. Цените за влека през сезон 2012-2013 г. бяха: за еднодневна карта за възрастни 10 лв., а за ученици, студенти и пенсионери в размер на 5 лв.

Пътят до хижата е проходим при зимни условия. Телефон за връзка – 0882966497, ТД ”Старопланински турист” – гр. Етрополе. На този телефон можете да получите актуална информация за обстановката в района и всичко друго, което може да ви интересува.

Ако тръгнете пеша от град Етрополе, маршрутът минава покрай Етрополския манастир и ще ви отнеме между 4-5 часа. Друг вариант за пешеходен поход е от село Ямна. За максимум 3 часа и сте на хижата.

  • Ски писта
Етрополе - Забележителност Ски писта Стражата - Снимка 1 Етрополе - Забележителност Ски писта Стражата - Снимка 2 Етрополе - Забележителност Ски писта Стражата - Снимка 3 Етрополе - Забележителност Ски писта Стражата - Снимка 4