3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Стражата

Price comment  Цена:
5.00
адрес:
Етрополе
имейл:
телефон:
00359882966497

Хижа Стражата се намира в местността Кокалското, която е североизточно от връх Стражата (1528 метра), сред шепота на дърветата на вековна букова гора. Град Етрополе се намира на деветнадесет километра и е достъпна за леки коли. Последната част от маршрута – шест километра – е настилка от натрошени камъни, което може да създаде проблеми.

Сградата е двуетажна и може да приюти до двадесет и девет души, като стаите са с по три, пет и шест легла. Банята и тоалетната са общи и вътрешни, а зимата отоплението е парно. На разположение са кухня, столова, чайна и ски- гардероб. В близост до територията на хижата се намират ски писта и влек, което прави хижата удобно място за провеждане на ски училище, тъй като осигурява учител и планински водач за желаещите.

В съседство са хижите Кашина и Свищиплаз, съответно на два часа и половина и три часа и половина. Връх Свищиплаз е дори по-близо от хижата – на два часа преход. Връх Стражата, на когото е кръстена и самата хижа, се намира само на половин час разстояние. Всички пътеки са маркирани и минават през прекрасни, широколистни гори.

До самата хижа може да се стигне както с кола от Етрополе, така и пеша по пътеката, минаваща край Етрополския манастир. От село Ямна преходът отнема два часа и половина, пеш, по маркираната пътека.

  • Хижи
Етрополе - Забележителност Хижа Стражата - Снимка 1 Етрополе - Забележителност Хижа Стражата - Снимка 2 Етрополе - Забележителност Хижа Стражата - Снимка 3