3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Железница - хижа Ак...

Price comment  Цена:
адрес:
Железница
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

Изходната точка на тази сравнително трудна, но предлагаща възможност да се запознаете с много красиви месности и гледки дестинация, е село Железница. До него се достига с редовни автобусни линии от София. От центъра се тръгва към моста и се минава над Железнишка река, след което по тясна пътека, следваща левия й бряг, се продължава срещу течението й. Само няколко минути по-късно маршрутът пресича шосето от столицата за Самоков и поема по черен коларски път.

Това е мястото, където се достига до първия стълб на маркировката, която трябва да се следва чак до края на маршрута. Скоро се минава покрай тепавица за пране на килими, а изкачването продължава до разширение на речната долина, където трасето пресича Нископланинската обиколна пътека. Тук е построен заслон с маси и пейки, след който маршрутът се отклонява от коритото на Железнишка река и се изкачва по левия склон на долината й.

Пресича се черен път и се стига до закътаната местност Алински валог, след което маркировката навлиза в боровата гора на изток от местността Изворите и, правейки ляв завой, излиза на прогледното било Шеовица, част от границата между водосборите на реките Бистришка и Железнишка. Оттук се откриват страхотни панорами към местностите Венеца, Поища, Загорчов дол, както и към Плана и Лозенска планина. Мястото е отлично за кратък отдих.

Маршрутът известно време следва голото било, след което маркировката се отклонява и поема по левия склон на долината на Устружки дол. След известно време стълбовата маркировка се отделя от пътя, който продължава да се изкачва серпентинообразно, за да се свърже с нея отново малко по-нагоре. Разстоянието оттук до хижа "Академика" (бившата “Физкултурник”) се изминава само за няколко минути. Трябва да се има предвид, че при зимни условия и рано през пролетта последният участък от пътя трябва задължително да се изминава по стълбовата маркировка, а не по пътя, защото опасността от лавини е много голяма.

От хижата се откриват прекрасни гледки. Тя е разположена в подножието на връх Голям Купен (1930 метра надморска височина). При желание от “Академика” до него може да се стигне като се изкачи седловината под него от запад и после се поеме на изток към самия връх.

  • Маршрути
  • Хижи
Железница - Забележителност Маршрут Село Железница - хижа Академика - Снимка 1 Железница - Забележителност Маршрут Село Железница - хижа Академика - Снимка 2 Железница - Забележителност Маршрут Село Железница - хижа Академика - Снимка 3 Железница - Забележителност Маршрут Село Железница - хижа Академика - Снимка 4