3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Ярема - връх Градището

Price comment  Цена:
адрес:
Железница
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

За разлика от повечето туристически маршрути на територията на Витоша този е доста кратък и лек. Продължителността му е около 1 час, а денивелацията между изгодната и крайната точка - само 300 метра. Това го прави подходящ за туристи от всички възрастови групи и с не дотам добра физическа подготовка, а също така и за семейни излети сред природата по красивите южни склонове на планината.

Началната точка на прехода е ханче “Ярема”, намиращо се в едноименната местност, на “Бистришко шосе”, в близост до Железница. Тръгва се към селото, но само след 50 метра трасето се отклонява вляво от него и се изкачва по хубавия черен път, вървящ срещу течението на Ярловска река. След около 5 минути подминаваме изкуствената вада, отклоняваща част от водите на реката, но не се отделяме от досегашното си направление.

Известно време се движим през смесена гора от иглолистни и букови дървета, а след това достигаме до мястото, на което се съединяват двата начални потока на Ярловска река. Оттук маршрутът следва левия поток, като се изкачва срещу течението му. Пътеката е отлично очертана и минава по десния му бряг, пресичайки поляни и букови гори. Посоката постепенно се променя и вместо на север се движим на запад. Отсрещният склон на потока не е покрит с растителност и представлява южният склон на връх Белчева скала. Ключовият момент по време на прехода е достигането на голяма поляна. Тук трябва да внимаваме поради липса на пътека и да тръгнем на юг, за да се озовем на билото. Оттук изкачването вече е много по-плавно и след петминутен преход на югоизток се озоваваме на Градище.

Върхът се намира над водослива на двата начални потока на Ярловсдка река и представлява гола поляна, на която ясно си личат няколко концентрични тераси, очевидно дело на древните обитатели на района. Има предположение, че са били част от отбранителна система. Именно на това се дължи и името му. Южните и югоизточните склонове на Градище са покрити с букова и иглолистна гора. Върхът предлага отлични панорами към целия район на Ярема - върховете Лашова могила и Голяма Острица, Чаролея (Войчинов рид), Сива грамада, Котаро и Белчева скала.

  • Маршрути
  • Върхове
Железница - Забележителност Маршрут Ярема - връх Градището - Снимка 1 Железница - Забележителност Маршрут Ярема - връх Градището - Снимка 2 Железница - Забележителност Маршрут Ярема - връх Градището - Снимка 3 Железница - Забележителност Маршрут Ярема - връх Градището - Снимка 4 Железница - Забележителност Маршрут Ярема - връх Градището - Снимка 5