3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Ярема - село Железница

Price comment  Цена:
адрес:
Железница
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

Както и на няколко други маршрута в южните части на Витоша, изходната точка на прехода е ханчето “Ярема” в едноименната местност. То се намира в близост до село Железница, на “Бистришко шосе”. До него може да се достигне лесно както с автомобил, така и с редовни автобусни линии от столицата София.

Първоначално се поема по асфалтовия път, но след преминаването на моста на Куртова река се продължава надясно, следвайки левия й бряг. Трасето е леко и приятно, а на няколко места са построени кътове за отдих, в които можете не само да си отдъхнете, а и да се насладите на красивата природа на Витоша. Те са подходящи и за пренощуване.

Най-удачно е да се разположите в заслона, изграден на малко повече от половин час след началото на прехода, на брега на изкуствено езеро.

Продължавайки по хубавия и ясно различим път, скоро достигаме до място, на което той минава на другия бряг на реката. След още пет минути трасето ни отвежда до Куртова река, през която се преминава по мост. Тук има спирка на автобус номер 70, който пътува от село Плана до софийския квартал “Дървеница”. От това място се продължава по пътя, който води наляво и след около половин час се стига до ханче “Брезите”.

Тук маршрутът се разделя и единствено от вас зависи кое от направленията ще изберете. В първия случай до крайната точка село Железница се стига по пряка пътека, а във втория - като се тръгне по шосето за Самоков. Ако изберете последния вариант при крайната спирка на автобус 69 можете да се отклоните от асфалтовия път и да поемете по Нископланинската обиколна пътека.

Това е един от най-лесните преходи във Витоша. Продължителността му е около час и половина, а през повечето време пътят слиза плавно. Поради тази причина маршрутът е подходящ за любители на природата от всички възрасти, дори и за такива с много малък опит в планината или слаба физическа подготовка. Трасето е удачно също за семейни излети, дори и за групи с много малки деца. Разположените по протежението му няколко заслона ви гарантират, че няма да се стигне до неприятни последствия, даже и в случай на внезапно влошаване на времето.

  • Маршрути
Железница - Забележителност Маршрут Ярема - село Железница - Снимка 1 Железница - Забележителност Маршрут Ярема - село Железница - Снимка 2 Железница - Забележителност Маршрут Ярема - село Железница - Снимка 3