3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Желява - връх Мургаш

Price comment  Цена:
адрес:
Желява
имейл:
телефон:

Изходната точка на този туристически маршрут е село Желява (район Кремиковци; Столична община; Софийска област). То е разположено между селата Яна и Елешница, на 24 километра от столицата, по посока Ботевград. Намира се в непосредствена близост до автомагистрала „Хемус” и има редовна автобусна връзка със София.

Желява е закътана в полите на Западна Стара планина и е един от основните изходни пунктове за изкачване на емблематичния за района връх Мургаш (1687 метра надморска височина). По пътя нагоре се разкриват красиви гледки към южното подножие на Балкана, Витоша и Софийското поле.

Маршрутът от селото до върха е сравнително труден и изисква добра физическа подготовка и сериозен опит в планинарството. Макар и да не е особено стръмно, трасето има славата на проблемно през зимата и негостоприемно през горещите месеци, когато по цялото му протежение не може да се намери нито един постоянен водоизточник.

В миналото околностите на село Желява и изобщо целият район на връх Мургаш са имали лошата слава на замърсена от стоманолеярния комбинат „Кремиковци” територия. Маршрутът е сравнително добре разпознаваем, макар и маркировката да на места да е трудно различима. Затова и трябва към прехода да се подхожда с повишено внимание, тъй като възможността да се загубите, особено, ако нямате достатъчно опит, е съвсем реална.

След около 2 часа изкачване по сравнително полегат терен, на който се редуват широколистни, смесени гори и панорамни поляни, пътеката достига до черен път, който свързва град Бухово с хижа „Мургаш”. Оттук до нея се стига за около час и половина, по лесноразпознаваемо трасе, което не представлява сериозно предизвикателство за всеки турист в нормална кондиция.

Разстоянието от хижата до Мургаш се изминава за около половин час и представлява сравнително стръмно изкачване. Гледката, която се открива от върха, е наистина впечатляваща. Във всички посоки могат да се видят забележителни панорами. На север, запад и изток се простира внушителната поредица от върхове, долини и склонове на Стара планина. На юг се е ширнало Софийското поле, зад което при хубаво време се виждат Витоша, Верила и Рила.

Районът на връх Мургаш е един от рядко посещаваните в Западния Балкан. Това се дължи както на лошата туристическа инфраструктура, така и на факта, че върхът е най-ветровитото място в България и резките промени на времето, съчетани със свирепи бури, съвсем не са рядкост, дори и през лятото. За сметка на това обаче, Мургаш ще ви изненада със суровата си красота и първичната си мощ.

  • Маршрути
  • Върхове
Желява - Забележителност Маршрут Село Желява - връх Мургаш - Снимка 1 Желява - Забележителност Маршрут Село Желява - връх Мургаш - Снимка 2 Желява - Забележителност Маршрут Село Желява - връх Мургаш - Снимка 3