3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Йордан Йовков Жеравна

Price comment  Цена:
1.50
адрес:
Жеравна
имейл:
телефон:
+3594585391

В родната къща на Йордан Йовков в с. Жеравна е уредена експозиция, посветена на големия български писател. През 1957 г. къщата е превърната в музей, а през 1978 г. е обявена за архитектурно-строителен паметник. В ниската дъбова постройка тип „приземна камчийска жеравненска къща” в махала „Голямо бърдо” са представени лични и семейни предмети на Йордан Йовков, фотодокументи, ръкописи и оригинални първи издания от богатото творческо наследство на писателя. Експозицията е с акцент върху творчеството на писателя и връзката му с природата на котленския край. Няколко неща впечатляват посетителите тук и сред тях са: направената възстановка на първата среща между Рада и Шибил, събраната колекция от произведения на писателя, както и писалката, с която той е написал „Старопланински легенди”. В двора на родната къща на писателя има негов паметник. В двора, изпълнен със зеленина, е издигнат паметник, на който Йовков е изобразен седнал на стол и потънал в мисли.

Голяма част от живота на писателя преминава в Добруджа, където той учителства, но детските и юношеските му години минават в родното село Жеравна. По-късно той взема участие в три войни: Балканската, Междусъюзническата и Първата световна. Преживяното във войните разказва в множество документални очерци и разкази.

Творческият си път Йовков започва като поет, но късите му разкази му носят славата на голям майстор. Написаните в последните години от живота на писателя сборници „Вечери в Антимовския хан”, „Старопланински легенди” и „Ако можеха да говорят”, заедно с романа „Чифликът край границата” оставят трайна следа в българската литература. Преведено на повече от 20 езика, творчестото на Йовков е познато и извън пределите на нашата страна.

Беседата в къща-музей „Йордан Йовков” струва 5 лв.

Работно време: 09:00 до 18:00

Жеравна - Забележителност Йордан Йовков Жеравна - Снимка 1 Жеравна - Забележителност Йордан Йовков Жеравна - Снимка 2 Жеравна - Забележителност Йордан Йовков Жеравна - Снимка 3