3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Чудните мостове, хижа Чудните мо...

Price comment  Цена:
адрес:
Забърдо
имейл:
телефон:
0035930512927

Чудните мостове са скален феномен известен също с името Скалните мостове. Разположен е в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи на 1450 м надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк, на 80км южно от Пловдив и на 35км северозападно от Чепеларе. Само на 5 км. северозападно от село Забърдо.

Мостовете са се образували вследствие ерозионната дейност на пълноводната в миналото река, която е преобразувала пукнатините в мраморите в дълбока водна пещера, чийто таван с течение на времето изтънява на места и се срутва. Предполага се, че отломките от срутването са били отнесени впоследствие от водите на реката.

В резултат на това са останали двата известни мраморни моста. Големият е широк около 15 м в по-широките части, дълъг почти 100 м. Състои се от три арки, като най-голямата е с височина 45 и ширина 40 м. Малкият мост е на 200 м от големия по течението на реката - непроходим, дълъг 60 м, с обща височина 50 м, а само на арката - 30 м. След него има и съвсем малък трети мост, който представлява понорна пещера, в която водите на Еркюприя изчезват, за да се появят пак на повърхността след 3 км.

Местността около двата моста е заета от вековни иглолистни гори, съставени предимно от смърчови дървета. И двата моста са обезопасени и пригодени за туристически цели. Преминаването е позволено и върху, и под тях. Интересна традиция е възникнала след обявяването на мостовете за туристически обект — всеки турист, минал под големият мост, записва името си с въглен на стената.

В близост до скалния феномен се намират множество пещери, но повечето от тях не са годни за посещения от туристи, понеже не са осветени и обезопасени. В близост са хижите „Чудните мостове“ и „Скалните мостове“. Скални мостове е по-новата хижа. В нея има много добри условия дори за дълъг престой. Стаи с баня има, както и столова, в която винаги има нещо вкусно. Определено е една от най-поддържаните хижи в Родопи. Старата хижа се намира непосредствено до мостовете.

Стопанисват се от туристическо дружество “Студенец” – гр.Чепеларе. Тел. 03051/ 29 27; 20 61; 32 61;

  • Хижи
Забърдо - Забележителност Чудните мостове, хижа Чудните мостове и хижа Скалните мостове - Снимка 1 Забърдо - Забележителност Чудните мостове, хижа Чудните мостове и хижа Скалните мостове - Снимка 2 Забърдо - Забележителност Чудните мостове, хижа Чудните мостове и хижа Скалните мостове - Снимка 3 Забърдо - Забележителност Чудните мостове, хижа Чудните мостове и хижа Скалните мостове - Снимка 4 Забърдо - Забележителност Чудните мостове, хижа Чудните мостове и хижа Скалните мостове - Снимка 5 Забърдо - Забележителност Чудните мостове, хижа Чудните мостове и хижа Скалните мостове - Снимка 6 Забърдо - Забележителност Чудните мостове, хижа Чудните мостове и хижа Скалните мостове - Снимка 7