5 stars 5 stars 5 stars 5 stars 5 stars

Туристическа Атракция
Загражденска екопътека

Price comment  Цена:
адрес:
Загражден
имейл:
toursmolyan@abv.bg
телефон:
+35930162530

Загражденска екопътека се намира близо до село Загражден. До него се стига по пътя Асеновград- Смолян, като се завива наляво в посока град Лъки и Кръстова гора. Подминава се разклона за Кръстова гора и се стига до село Белица. Следва път в лошо състояние, по който се стига село Загражден. Оттам се хваща Загражденската екопътека.

Тя е много красива с множество дървени мостове над Загражденска река. Има много водни падове като най-големите са двата водопада "Чистилището" и "Козарника". Трасето е кръгово и е с дължина 13 км. В най- ниският му край, след местностите Орехите и Старата воденица, има беседка, от която можете да се порадвате на водопадите. Оттам започват и мостовете, платформите по водопадите, каскадите и ждрелата на Загражденска река. Следва серия от водопади, след които можете да починете в беседката в местността Козарника. По- нататък по пътеката се намира "Чистилището"– тесен скален процеп, през който според легендите преминават само праведните. Местните водачи ще Ви разкажат легенди за тези места.

Тези, които желаят да се насладят на прехода и красивите гледки по пътя могат да го направят като изминат маршрута пеш. Желателно е да имат водач. За онези, които искат да спестят време и сили има изграден автомобилен път. Най-добре е да отлелите един ден за екопътеката. Наоколо можете да посетите резервата „Кормисош” и да се насладите на етнографските чудеса на село Давидково. За да се възстановите след маршрутите можете да се възползвате от релаксиращи процедури в най-голямата балнеолечебница на Балканите в село Баните.

  • Екопътека
Загражден - Забележителност Загражденска екопътека - Снимка 1 Загражден - Забележителност Загражденска екопътека - Снимка 2 Загражден - Забележителност Загражденска екопътека - Снимка 3 Загражден - Забележителност Загражденска екопътека - Снимка 4 Загражден - Забележителност Загражденска екопътека - Снимка 5 Загражден - Забележителност Загражденска екопътека - Снимка 6