3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Каякарски маршрут Село Загражден...

Price comment  Цена:
адрес:
Загражден
имейл:
телефон:

Този каякарски маршрут е сравнително дълъг (шестдесет и шест километра), но е изключително приятен и предлага невероятно много панорамни гледки и вълнуващи преживявания. Изходната му точка е малкото селце Загражден (община Гулянци, област Плевен).

Първият ориентир по маршрута (не, че има как да се загубите по течението на Дунав) е румънският остров Калноват, след което неусетно се стига до село Изгрев, без дори да се налага да гребете здраво. Можете просто да се наслаждавате на изобилието от красиви гледки, както и на многообразието от по принцип редки водоплаващи птици.

След като подминете малкото селце Излаз, стигате до Сомовит, където голямата и красива река Вит се влива в Дунав. Скоро след подминаването му каякът ви ще навлезе във водите на Природен парк „Персина“, така че ще можете да се насладите на типични крайдунавски територии, съхранени за поколенията.

Паркът е съвсем млад –създаден е през 2000 година, за да бъдат възстановени и запазени влажните зони по поречието на реката, като акцентът е върху многобройните острови и островчета в района на град Белене. Две години по-късно „Комплекс Беленски острови“ е обявен за най-голямото по площ рамсарско място в България с територия от почти 7 000 хектара.

В района на Никопол, един от най-големите ни дунавски градове, можете да се полюбувате на живописните бели каменни грамади по брега, както и на скалната църква „Свети Стефан“. Островите в този район наистина са много и е изключително предизвикателство (но и удоволствие) да налучкате тесните канали между тях.

Най-големият от тях (в Природния парк) е Белене, намиращ се срещу едноименния град. Тук е хубаво да се опитате да откриете плавателния канал между него и остров Голяма бързина. Гледките, които ще се разкрият пред вас, наистина ще ви накарат да занемеете, както и да осъзнаете в пълната му цялост величието на флората и фауната по поречието на една от най-големите европейски реки. Околността изглежда като тропическа джунгла, а наоколо зеленината буквално прелива.

След като излезете отново в основното течение на Дунав, плаването може и да ви се стори малко монотонно, тъй като красотите около остров Белене вдигат летвата на сетивата високо. Все пак няма да ви е нужно много време, за да стигнете до румънския остров Чиока, където можете да пренощувате. Разбира се, вземайки позволение от граничните власти на северната ни съседка. Усилията си заслужават, защото тук е спокойно, красиво и чисто – лукс, които не можете да получите и в най-скъпите ни курорти.

  • Маршрути
  • Каякинг
Загражден - Забележителност Каякарски маршрут Село Загражден – остров Чиока - Снимка 1 Загражден - Забележителност Каякарски маршрут Село Загражден – остров Чиока - Снимка 2 Загражден - Забележителност Каякарски маршрут Село Загражден – остров Чиока - Снимка 3 Загражден - Забележителност Каякарски маршрут Село Загражден – остров Чиока - Снимка 4