3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Зелено дърво - Мага...

Price comment  Цена:
адрес:
Зелено дърво
имейл:
телефон:

Изходната точка на този маршрут е габровското село Зелено дърво. То се намира в планински район, на пътя от областния център за курортната местност Узана, в която се намира географският център на България. Според преданието селото дължи името си на огромна ела, която четирима хванати за ръце човека едва обхващали. То влиза в пределите на природен парк „Българка”, има изключително красива природа и е отправна, междинна или крайна точка на множество туристически дестинации в Централна Стара планина.

В първата си част конкретният маршрут следва основно асфалтовия път от Габрово за Узана, макар и село Зелено дърво да е свързано с туристическата местност чрез маркирана горска пътека. Изкачването е плавно и минава през красива вековна гора, така че най-подходящи за прехода за пролетните, летни и есенни месеци, макар че и зимен тур ще ви разкрие красотите на Стара планина.

От селото до местността Узана трасето се отклонява от шосето само на най-широките серпентини, които са пресечени от маркирани пътеки. Разстоянието се изминава за около 3 часа, а от хижа „Узана” се поема на изток, като се следва маркировката на международния маршрут Е3 (Ком и Емине), докато се изкачите на връх Малуша (1341 метра надморска височина). Оттук се разкриват приказни гледки към Шипка, Бузлуджа, масива на Триглав и Подбалканската котловина.

От върха трасето завива рязко на север, следвайки широка пътека по билото на рида Магарьовец. Този участък е отлично обозначен с бяло-жълто-бяла маркировка. Тя трябва да бъде следвана през едва различимото от билния релеф ниско връхче, обозначено като Кота 889. Оттук трасето се спуска в североизточна посока към квартал „Радецки”.

Слизането е приятно, без особено големи наклони, които да натоварват ставите. Целият преход се изминава за около 7 часа и изисква сравнително добра физическа подготовка, както и опит в планинарството, макар че трасето е добре обозначено и да не предполага загубване. Необходимо е да се информирате за метеорологичните условия от надежден източник, защото старопланинското било винаги крие рискове от внезапно разразили се бури.

  • Маршрути
Зелено дърво - Забележителност Маршрут Село Зелено дърво - Магарьовец - Габрово - Снимка 1 Зелено дърво - Забележителност Маршрут Село Зелено дърво - Магарьовец - Габрово - Снимка 2 Зелено дърво - Забележителност Маршрут Село Зелено дърво - Магарьовец - Габрово - Снимка 3 Зелено дърво - Забележителност Маршрут Село Зелено дърво - Магарьовец - Габрово - Снимка 4