3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Земенски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Земен
имейл:
телефон:
0035977412029

В наши дни Земенският манастир „Св. Йоан Богослов” не се обитава от монаси, но е превърнат в музей. Всъщност през 2004 година е обявен за национален музей, филиал на Националния исторически музей. Самата Земенска църква пък, която е най-старата оцеляла постройка днес, още през 1966 година е обявена за паметник на българската архитектура и живопис. В архитектурно отношение тя заема особено място на Балканите като представител на кръстокуполната архитектура. Храмът датира от самото основаване на манастира през 11 век и представлява просто кубообразно помещение. При обновяването на манастира през XIX в. църквата се сдобива с директен вход от двора към олтара. Самият олтар представлява масивна каменна плоскост, чийто под е от разноцветни мраморни и каменни парчета.

Дългата, почти десетвековна история, на светата обител е богата на благоденствия и перипетии. Любопитен и смайващ факт е, че манастирската обител е рухвала и отново възстановявана няколко пъти, а църквата със стенописите е успяла да оцелее през всичките тези бурни векове. От проучванията на манастирските архиви е видно, че църквата е укрепвана през 1830 и 1860 година. В Земенската църква се намират едни от най-ранните портрети на български боляри - неизвестен местен феодал и съпругата му Доя. Те се намират в югозападния ъгъл на църквата и са част от запазени шест ктиторски портрета. Те са с изключително голяма художествена стойност, но по-малка от тази на образите на севастократор Калоян и Десислава от Боянската църква.

В Земенския манастир има и жилищен корпус. Той е строен към средата на XIX в. и

съвместява монашеските килии с огромните одаи за гости. По това време светата обител вече изпълнява не само религиозна и културна дейност, но е и революционно средище. В навечерието на Априлското въстание земенският игумен Михаил организирал чета, с която смятал да подкрепи въстанието. Патриотична постъпка, за която заплатил с живота си.

След Освобождението нововъведенията към интериора на манастира са малко – сред тях е камбанарията в двора до жилищното крило.

Разположен на един от североизточните склонове на Конявската планина, на около километър югоизточно от град Земен, манастирът е леснодостъпен. До него се стига безпроблемно от центъра на Земен - с кола за около 5 минути или пеш – за 30 минути. С предварителна заявка можете да си поръчате храна, приготвена в манастирската обител.

  • Манастири
Земен - Забележителност Земенски манастир - Снимка 1 Земен - Забележителност Земенски манастир - Снимка 2 Земен - Забележителност Земенски манастир - Снимка 3