3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Конявски проход – връх В...

Price comment  Цена:
адрес:
Земен
имейл:
телефон:

Изходната точка на туристическия маршрут е местността Стражата в Конявския проход. Той е част от първокласната пътна мрежа на България и свързва Кюстендил с Радомир. Конявската планина се намира в Милевско-Конявската планинска редица и е част от множеството, но недостатъчно познати на широката туристическа общественост, планини в областта Краище. Именно нейният първенец връх Виден (1487 метра надморска височина) е първата точка по маршрута.

От Конявския проход до върха се стига за не повече от два часа с нормално темпо. Наклоните не са големи, склоновете на първенеца са покрити с тревиста растителност и предлагат отлични панорамни изгледи към околните природни красоти – Дупнишката и Кюстендилска котловини, Земенския пролом на река Струма, планините Рила и Верила.

Особен красива обаче е гледката от самия първенец на Конявската планина. Не случайно върхът е наречен Виден, тъй като от него се разкрива прекрасна панорама във всички посоки. Оттук се продължава към горския пояс, където туристите могат да си отпочинат в уютен малък заслон, снабден с маси, пейки и огнище. Мястото е удобно и за пренощуване.

Следващата цел на прехода е село Буново (община Кюстендил), до което се стига лесно, след кратко слизане. Оттук се поема по пресъхналия каньон на река Шегава, който е пълноводен само по време на снеготопенето или при проливни дъждове. Това се дължи на карстовия характер на района, заради който повечето реки са подземни. Негова „заслуга” е и изключително живописния вид на ждрелото, през което преминава маршрута – причудливи скални образувания, каменни игли, „ритли”, страховити зъбери, ниши и пещери.

В другия край на каньона на Шегава е разположено село Раждавица. От него се продължава по долината на река Струма, като маршрутът следва железопътната линия покрай средновековните църкви „Света Богородица” и „Свети Атанасий” и достига до заслон с чешма и информационна табела, според която на това място 5 години е живял Свети Иван Рилски.

Между петия и шестия тунел на железопътната линия се намира красивият 53-метров водопад Полска Скакавица, който се спуска терасовидно и изключително живописно. Продължава се през все така през Земенския пролом, изобилстващ от причудливи отвесни скали.

Сякаш неусетно живописното ждрело ни извежда до град Земен, където можем да разгледаме основания през XI век Земенски манастир „Св. Йоан Богослов”, голяма част от чиито стенописи за запазени и до днес. Маршрутът е възможен и за един ден, но, ако искате да се насладите пълноценно на прехода, препоръчително е да си отделите два.

  • Маршрути
  • Върхове
Земен - Забележителност Маршрут Конявски проход – връх Виден – Град Земен - Снимка 1 Земен - Забележителност Маршрут Конявски проход – връх Виден – Град Земен - Снимка 2 Земен - Забележителност Маршрут Конявски проход – връх Виден – Град Земен - Снимка 3 Земен - Забележителност Маршрут Конявски проход – връх Виден – Град Земен - Снимка 4