2 stars 2 stars

Историческа Забележителност
Аладжа Манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Златни пясъци
имейл:
телефон:
+35952355460

Аладжа манастир се намира се на 2 км от морския курорт Златни пясъци и на 10 км северно от Варна. Отбивката за Аладжа манастир е малко преди Златни пясъци и се стига лесно с кола или автобус.

Приятна атмасфера и обстановка, понастоящем манастирът е превърнат в музей. Музеят предлага всичко, което може да ни интересува. В него има изложени артефакти и експонати от времето, когато монасите са живеели. Днес могат да се различат останките на 20-на помещения и 3 църкви, разположени на две нива, свързани помежду си със стълбища изсечени в скалите. Най-обширното църковно помещение (манастирската църква) се намира на вторият етаж и е почти изцяло изсечено в скалата. Останалите два параклиси в Аладжа манастир са разположени в дъното на всеки от етажите. От тях най-добре се е съхранил този на последното ниво. Единствено в това помещение има запазена стенна украса датираща от 14в. На южната стена се намират фрагменти от пет прави фигури на светци – монаси. Още по-добре е съхранена украсата на тавана, където в центъра в кръг с широка орнаментирана рамка и сияние е нарисуван Христос на трон. Четири фигури на летящи ангели поддържат централния диск. Във всичките ъгли на таванската композиция е поместен по един медальон с полуфигури на светци - най-вероятно четиримата евангелисти. През пролетта и лятото музеят е отворен за посетители има и места за пикник.

От манастира започват няколко маркирани туристически пътеки. Той е част от парк Златни пясъци и маршрутите са много приятни, свързани с опознаването на природата и нейните обитатели.

Музеят е част от комплекса и работи без почивен ден, а входната такса е 5 лв. Всяка сряда и събота от 21.00 ч има светлинно шоу. Манастира и Катакомбите (група пещери, разположени западно от манастира) можете да посетите до 21.00 часа. За зимни посещения е необходима предварителна заявка.

  • Манастири

Работно време: 10:00 до 17:00

Златни пясъци - Забележителност Аладжа Манастир - Снимка 1 Златни пясъци - Забележителност Аладжа Манастир - Снимка 2 Златни пясъци - Забележителност Аладжа Манастир - Снимка 3 Златни пясъци - Забележителност Аладжа Манастир - Снимка 4 Златни пясъци - Забележителност Аладжа Манастир - Снимка 5 Златни пясъци - Забележителност Аладжа Манастир - Снимка 6 Златни пясъци - Забележителност Аладжа Манастир - Снимка 7 Златни пясъци - Забележителност Аладжа Манастир - Снимка 8