3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Аладжа манастир - местно...

Price comment  Цена:
адрес:
Златни пясъци
имейл:
office@varnainfo.bg
телефон:
0035952820690

Общата продължителност на маршрута е около два часа и половина, но той е подходящ за туристи от всякаква възраст и дори за природолюбители с минимална физическа подготовка, защото е изключително лесен и приятен. Изходната точка на трасето е най-популярната българска скална обител - Аладжа манастир. Разположен е само на около 2 километра от курортния комплекс “Златни пясъци” и на 10 от морската ни столица Варна.

Първите сведения за манастира са от XII век, но редица находки и косвени доказателства свидетелстват, че той е почти с хилядолетие по-стар и скалните ниши са използвани още от ранните християни в Римската империя и Византия. За съвременните туристи Аладжа манастир представлява интерес не само като обект на културно-историческото наследство, но и заради забележителната природа, от която е обграден. Монашеските килии са издълбани в отвесните варовикови скали на Франгенското плато, впечатляващи с различните си цветове и оттенъци, дали и името на манастира (“аладжа” на турски означава ”пъстър“, ”шарен“).

Оттук маршрутът ни отвежда по отлично разпознаваема и маркирана пътека до едноименната хижа, разположена в непосредствена близост до обителта. Продължава се наляво и скоро се стига до панорамна беседка, предоставяща на туристите отлична възможност да се насладят на впечатляващи гледки към манастира и курортен комплекс “Златни пясъци”. Пътеката все така се вие, живописно следвайки релефа в подножието на Франгенското плато.

Не след дълго обаче трасето се отклонява вдясно и минава през “параван” от лиани, като неусетно ни извежда до чешмата на туристите ветерани. Тук също можете да си починете, макар че едва ли ще успеете да се уморите от лекото и приятно ходене. Малко отклонение отново ни извежда на основната пътека, откъдето преходът продължава в посока чешма “Свети Седмочисленици”, където се пресичат три маршрута.

Върви се през красива гора от черен бор, която постепенно бива “изместена” от дъбови масиви. Скоро пресичаме асфалтов път и, отново през дъбова гора, продължаваме вдясно. Пред очите ни се разкрива впечатляваща гледка към курортния комплекс “Златни пясъци” и значителни части от парка. Пътеката се движи по ръба на стръмнината, след което започва плавно да се спуска към местността Бежаната. Финалната отсечка на маршрута ни отвежда до местността Панорама и последната спирка на автобуси 109 и 209, с които можем да се доберем до Варна. Това е и крайната точка на трасето.

  • Маршрути
  • Манастири
Златни пясъци - Забележителност Маршрут Аладжа манастир - местност Панорама - Снимка 1 Златни пясъци - Забележителност Маршрут Аладжа манастир - местност Панорама - Снимка 2 Златни пясъци - Забележителност Маршрут Аладжа манастир - местност Панорама - Снимка 3 Златни пясъци - Забележителност Маршрут Аладжа манастир - местност Панорама - Снимка 4 Златни пясъци - Забележителност Маршрут Аладжа манастир - местност Панорама - Снимка 5 Златни пясъци - Забележителност Маршрут Аладжа манастир - местност Панорама - Снимка 6