3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Аладжа манастир - чешма ...

Price comment  Цена:
адрес:
Златни пясъци
имейл:
office@varnainfo.bg
телефон:
0035952820690

Изходната точка на този кратък (около час и половина) и приятен извънградски маршрут е най-посещаваната скална обител на територията на България - Аладжа манастир. Първите сигурни доказателства за съществуването му са от XII век, но редица находки сочат, че той е значително по-стар и пещерите във варовиковите скали са обитавани от монаси отшелници още в раннохристиянския период (III - IV век от новата ера). Днес той привлича хиляди туристи ежегодно с красотата на околната природа и силата на човешкия дух и вяра, за които свидетелстват суровите му “килии”, изсечени в скалата.

От Аладжа (в превод от турски ”шарен“, ”пъстър“) манастир трасето ни отвежда до едноименната хижа, разположена в близост. Тръгва се наляво по добре маркирана пътека и се стига до панорамна беседка, в която можете да съчетаете почивката с насладата от красивите гледки към района на манастира и курортния комплекс “Златни пясъци”.

Маршрутът продължава да се вие живописно под скалния венец на Франгенското плато, след което се отклонява вдясно и, преминавайки през “пелерина” от увивни растения, внезапно ни извежда при чешмата на туристите ветерани, поддържана от възрастните природолюбители във Варна. Тя също е подходящо място за почивка, тъй като край нея е изграден и хубав навес.

Оттук трябва да се върнем на основната пътека, за да продължим към следващата си цел по трасето - чешмата Свети Седмочисленици, която се намира на пресечната точка на цели три маршрута. Трасето продължава между живописни скални образувания. Красотата на местността се допълва от могъщите стари липи, даващи храна на въображението с причудливите си форми. Неусетно се озоваваме в ресторант “Горски кът”, който напълно отговаря на името си. Това е място на което можем да си починем сред дърветата, да прекараме хубаво време с приятели и да се насладим на красотата на природата.

В последната си част маршрутът се спуска успоредно на лъкатушещо дере, минавайки през впечатляващ зелен килим от бръшлян, покриващ целия горски склон. Сякаш на изпроводяк паркът ни подканя да минем по кокетно дървено мостче, за да излезем в крайната си цел - курортния комплекс “Златни пясъци”.

  • Маршрути
Златни пясъци - Забележителност Маршрут Аладжа манастир - чешма на туристите - Златни пясъци - Снимка 1 Златни пясъци - Забележителност Маршрут Аладжа манастир - чешма на туристите - Златни пясъци - Снимка 2 Златни пясъци - Забележителност Маршрут Аладжа манастир - чешма на туристите - Златни пясъци - Снимка 3 Златни пясъци - Забележителност Маршрут Аладжа манастир - чешма на туристите - Златни пясъци - Снимка 4 Златни пясъци - Забележителност Маршрут Аладжа манастир - чешма на туристите - Златни пясъци - Снимка 5 Златни пясъци - Забележителност Маршрут Аладжа манастир - чешма на туристите - Златни пясъци - Снимка 6