3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Вейката

Price comment  Цена:
адрес:
Златоград
имейл:
телефон:

Вейката (1463 м) е най-високият връх на източно родопския рид Гюмюрджински снежник, намиращ се на територията на България. В същия рид се намира и най-високият връх в Източните Родопи Орлица, но той е на територията на Гърция. Връх Вейката е и най-южната географска точка на България. До най-южната точка на България - връх Вейката (1463.3 м) може да се стигне както са описали маршрута от село Чакаларово.

Друг вариант е да се тръгне от село Горно Къпиново. В края на селото се намира изоставената застава. От нея тръгва черен път, който се вие нагоре и след 4 км. се стига хижа Хвойнова поляна. Ако искате да се качите с кола до хижата, трябва тя да е високо проходима. Сградата е много прилична, няма ток, трябва малко ремонт да се сменят някой тръби и условията биха били отлични. Засега приема предимно предварително обадили се групи от фирмите в района, но дано в бъдеще да заработи като истинска хижа. Масивът на Гюмюрджински Снежник е съхранил девствената си природа и биоразнообразие.

Изкачването до вр. Вейката от тази хижа е по-атрактивен вариант, защото повече време се движиш по границата на билото, от където гледките към България и Гърция са впечатляващи. Може от хижата да се хване черен път 200 метра над нея, който в един момент се изоставя и се качва пътека на билото. Нагоре пътеката е много приятна и за около 30-40 мин се стига до вр. Ючбунар.

От там се върви по границата, минава се още едно връхче и се стига вр. Вейката (дотук общо от хижата е около 2,30ч).

  • Върхове
Златоград - Забележителност Връх Вейката - Снимка 1 Златоград - Забележителност Връх Вейката - Снимка 2 Златоград - Забележителност Връх Вейката - Снимка 3 Златоград - Забележителност Връх Вейката - Снимка 4 Златоград - Забележителност Връх Вейката - Снимка 5