3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Етнографски комплекс Златоград

Price comment  Цена:
1
адрес:
Златоград, 40, ул. Стефан С...
имейл:
eас@eac-bg.com
телефон:
+35930714166

В сърцето на града се намира етнографският ареален комплекс „Златоград” – един музей на открито, който в същото време е част от ежедневния живот на града. Комплексът включва етнографски музей, занаятчийски работилници и експозиция с водни съоръжения. Етнографски ареален комплекс-Златоград представлява един голям музей на открито, който ни показва как е изглеждал града преди повече от 100 години.

Многобройните обекти, някои от които реконструирани с помощта на програмите ФАР и САПАРД разкриват и отразяват природо-географските особености и богатствата на хилядолетната история на Златоградския етнокултурен ареал. Неговата структура обхваща: I. Културно-исторически обекти; II. Места за настаняване; III. Заведения за хранене и развлечения.

Обиколката на културно-историческите обекти в ЕАК започва обикновено от историко-етнографската музейна експозиция

Тя се помещава в къща - архитектурен паметник на културата, принадлежала някога на Александър Чанов - заможен производител на аби и търговец на тютюн. Музеят е в общ двор с механа "Беловидово" като двете сгради са свързани посредством топла връзка и представляват своеобразен архитектурен ансамбъл от втората половина на ХІХ век.

Една от първите отворили врати в ЕАК-Златоград, терзийската работилница ни запознава с традициите в този занаят чрез интересни колекции от стари фотоси, шевни машини, ютии, ножици и аршини. Тук могат да ви изработят олекотени и стилизирани костюми за сценични изяви, но редом с тях и копие на оригинален стар костюм. Единствено тук украсата от гайтани все още се изработва ръчно като самият гайтан се плете в съседната Гайтанджийска работилница. Не е пренебрегнато и сувенирното производство. Приоритет на комплекса е във всяка работилница да се изработват специфични за занаята сувенири от естествени материали.

Най-атрактивният обект в Комплекса е Вунцовата воденица. Воденицата мели и днес – както и в далечното минало. От нейното царевично брашно повсеместно се правят вкусни златоградски специалитети. Това е само малка част от комплекса, тук ще откриете тайната на „въртяното кафе” и многообразиете на българската кухня.До Етнографския ареален комплекс - Златоград се стига най-бързо по два основни маршрута:

* Първият маршрут (140 км) - през Асеновград:

Бачковски манастир - Нареченски бани - Чепеларе - Смолян - Мадан - Златоград

* Вторият маршрут (60 км) - през Кърджали:

Джебел – Самодива - Хаджийско - Бенковски - Златоград

Работно време: 09:00 до 17:00

Златоград - Забележителност Етнографски комплекс Златоград - Снимка 1 Златоград - Забележителност Етнографски комплекс Златоград - Снимка 2 Златоград - Забележителност Етнографски комплекс Златоград - Снимка 3 Златоград - Забележителност Етнографски комплекс Златоград - Снимка 4 Златоград - Забележителност Етнографски комплекс Златоград - Снимка 5 Златоград - Забележителност Етнографски комплекс Златоград - Снимка 6 Златоград - Забележителност Етнографски комплекс Златоград - Снимка 7 Златоград - Забележителност Етнографски комплекс Златоград - Снимка 8