3 stars 3 stars 3 stars

Град
Златоград

Price comment  Цена:
адрес:
Златоград
имейл:
телефон:
+35930712169

Златоград е най-южният град на България, разположен на границата между Западни и Източни Родопи. Намира се на 50 км от Смолян и само на 4 км от границата с Гърция. Златоград е ограден от четири планински върха („Св. Илия“, „Св. Атанас“, „Св. Неделя“ и „Св. св. Константин и Елена“), чието разположение наподобява кръст. Затова и местността се нарича „Кръстата гора“, а според преданието на местните жители така Бог пази Златоград от злините.

Златоград е малко родопско градче, изтласкано в самия край на географската карта. Но подобно на всяка златна съкровищница, и то крие безценни богатства. На първо място ще Ви впечатли възрожденският му облик – тесните калдъръмени улички, старите занаятчийски работилници, първото килийно училище и най-старата църква в Родопите „Успение Богородично“ - всичко е сякаш непокътнато от времето и съхранено за бъдещите поколения. В градчето ще се „запознаете“ по-отблизо с живота на един от легендарните борци за свободата на България – Делю Хайдутин. Разхождайки се из тихите и спокойни улици на Златоград, не може да не минете покрай родната му къща, покрай предполагаемото му лобно място и покрай паметника с неговия лик, издигащ се като символ в центъра на града. Любопитно е, че в Златоград се появява първата пощенска сграда в България.

Под формата на обширен архитектурен комплекс, Старият град на Златоград обединява над 100 паметника на културата, част от които е и единственият в България частен Етнографски Ареален комплекс. Ще се докоснете до автентичните къщи с бели зидове и големи заоблени комини, до работилниците, представящи традиционните занаяти от онова време и до ежедневието на местните жители, които ще ви нагостят с традиционните си гозби и чаша кафе, приготвено върху ... пясък.

Разходката из Златоград ще ви зареди със сили и енергия. Течащата през града река Върбица ромоли приятно под множеството мостчета, които през топлите месеци стават предпочитано място за отдих. Опитайте от традиционните за родопския край пататник и баница с ориз, яйца и сирене.

Златоград - Забележителност Златоград - Снимка 1 Златоград - Забележителност Златоград - Снимка 2 Златоград - Забележителност Златоград - Снимка 3 Златоград - Забележителност Златоград - Снимка 4 Златоград - Забележителност Златоград - Снимка 5