3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Защитена местност Злато поле

Price comment  Цена:
адрес:
Златополе
имейл:
eko@dimitrovgrad.bg
телефон:
+35939168271

"Злато поле" е обявено за защитена местност през 2001 г. Обхваща старото корито на Марица, което е откъснато от реката през 50-те години на миналия век. Намира се в непосредствена близост до село Златополе. Защитената местност включва няколко водни басейна с различна площ и дълбочина, тръстикови и папурови масиви, острови и пасища. Това е най-голямата влажна зона с естествен характер в поречието на река Марица.

Защитената местност "Злато поле" е най-характерна с пернатите си обитатели, предимно водолюбиви видове. Основната причина за посещение на езеро Мъртвицата е риболовът. Също така местността се посещава от ученически групи с образователна цел. Въпреки, че не е популярна като туристическа дестинация, защитената местност е чудесно място за отдих и почивка сред природата.

Границата на защитената местност е добре маркирана. Достъпът до всяка точка е лесен с малки изключения. Има черен път, който обикаля защитената местност и който е подходящ за разходка и колоездене. В защитената местност могат да се карат каяци и други видове лодки. Подходяща е за велотуризъм или просто за разходка и пикник сред природата! За почивка е предназначена т.нар. туристическа зона, в западния край на защитената местност. В източната част са поставени две наблюдателни кули, които са предназначени за наблюдение на орнитофауната и биоразнообразието.

Златополе - Забележителност Защитена местност Злато поле - Снимка 1 Златополе - Забележителност Защитена местност Злато поле - Снимка 2 Златополе - Забележителност Защитена местност Злато поле - Снимка 3 Златополе - Забележителност Защитена местност Злато поле - Снимка 4 Златополе - Забележителност Защитена местност Злато поле - Снимка 5