3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Вила Армира

Price comment  Цена:
1.5
адрес:
Ивайловград
имейл:
tic_ivaylovgrad@abv.bg
телефон:
+359882296410

Уникалната римска вила е открита случайно през 1964 г. при строителството на язовир край Ивайловград. Откритието става популярно като вила „Армира“ – на името на малката рекичка, на чийто бряг е построена преди много столетия. Забележителната планова схема, мраморната украса и подовите мозайки я правят образец на римската провинциална архитектура на Балканите.

Това е най-богатият частен дворец от римско време, разкрит в днешните български земи. Построен е през втората половина на I век сл.Хр. от виден тракийски аристократ като център на голямо поземлено владение. Просторният вътрешен двор е бил ограден с колонади, а в средата му е имало басейн. Под пода на помещенията от южната част са преминавали отоплителни канали. Жилищните помещения и дворът са били разточително украсени. Още първоначалният дворец е бил на два етажа. На първия етаж е имало двадесет и две помещения – зала за пиршества, приемна на господаря, спални, баня по римски образец и други жилищни помещения, всички организирани около един голям басейн в средата. Край него били оформени четири покрити коридора. На един от коридорите е имало дървена стълба, за втория етаж. На втория етаж са били разположени още спални и работни помещения за жените. Банята на собствениците е разположена в най-слънчевата и закътана част на жилището. Според древните тялото е трябвало постепенно да бъде затоплено и затова имало помещения за хладка, топла и гореща баня. Била е снабдена и със сауна, което е било голям лукс в един частен дом.

Вила “Армира” се намира на 1,5 км. югозападно от кв. Лъджа, гр. Ивайловград, по пътя към село Свирачи, до което се намира Голямата Могила. За да получите интересна беседа ще трябва да заплатите 5 лв. Вилата работи и през уикенда.

Работно време: 09:00 до 17:00

Ивайловград - Забележителност Вила Армира - Снимка 1 Ивайловград - Забележителност Вила Армира - Снимка 2 Ивайловград - Забележителност Вила Армира - Снимка 3 Ивайловград - Забележителност Вила Армира - Снимка 4