3 stars 3 stars 3 stars

Град
Ивайловград

Price comment  Цена:
адрес:
Ивайловград
имейл:
tic_ivaylovgrad@abv.bg
телефон:
+35936616039

Природата на Община Ивайловград е изключително живописна. По склоновете напролет бухват розовите преспи на разцъфналите бадеми; лете въздухът натежава от упойващия дъх на зреещи смокини и тютюн; наесен лозята наливат гроздове. Зимата тук е почти непозната. Южните ветрове, понесли ласката на Бяло море, стопяват снега, преди той да се е задържал. Няма наличие на големи промишлени обекти, които да замърсяват околната среда.

На територията на Община Ивайловград се намира местността "Меандрите на река Бяла" – защитена местност с девствена природа и огромно разнообразие от защитени видове. Разходете се между пеперуди и костенурки, докато дишате на воля от чистия въздух. Известна като царството на орхидеите, местността “Ликана” привлича с впечатляващо богатство на редки растения, в т.ч. 15 вида орхидеи. Друга защитена местност е „Дупката”, където може да видите орхидеи, а в пещерата „Дупката” има прилепи, включени в Световния Черен списък. Прекрасна възможност за еко и воден туризъм е язовир Ивайловград. Той е един от най-живописните язовири в страната и разполага с 14 км брегова ивица. Ежегодно в началото на месец юни тук е финалът на Републиканската регата по кану-каяк.

Голямата могила при с. Свирачи се намира на 6 км югозападно от Ивайловград и близо до античната вила “Aрмира”. Тя е разположена на хълма, източно от селото.

Районът на Ивайловград е известен с развитието на бубарството – производство на коприна, винопроизводството, тютюна и яхнаджийството – местен занаят за добиване на олио и тахан от сусам. Паскалевата къща е един от най-ярките образци на традиционната градска бубарска къща от края на XIX в., обявена за архитектурен паметник на културата. Тя е реставрирана и в нея се помещава местна етнографска сбирка, представяща традиционния бит и поминък в ивайловградския край през Възраждането. В Ивайловград се намира новооткрит исторически музей, който представя три експозиции и разполага с красива градина, алеи и кътове за отдих.

Града предоставя много места за отсядане, сред които и луксозни хотели. За да разгледате поне част от забележителностите в региона не пропускайте да резервирате стая предварително.

Ивайловград - Забележителност Ивайловград - Снимка 1 Ивайловград - Забележителност Ивайловград - Снимка 2 Ивайловград - Забележителност Ивайловград - Снимка 3 Ивайловград - Забележителност Ивайловград - Снимка 4 Ивайловград - Забележителност Ивайловград - Снимка 5